Etendus õpetab valutult vallandama

Viktoria Lummo 23. veebruar 2009, 00:00

Tööst on saanud oluline eneseidentifitseerimise alus. Me teeme tööd selleks, et olla kasulikud, et tunda, et kuulume kuskile ja oleme ühiskonnale vajalikud.

Mis saab aga siis, kui oled töö kaotanud? Keda usaldada oma valust kuulama ja sind aitama? Nendele küsimustele otsib vastuseid Rakvere teatri näidend "Top Dogs," mis räägib vallandatud tipp- ja keskastmejuhtide outplacement'ist ehk valutu vallandamise koolitusprogrammist.

Reaalsetel intervjuudel põhinev näidend jutustab kuue vallandatud juhi kogemustest ja mõtetest vallandamisjärgses olukorras. Teema on praeguse majanduslanguse ajal eriti aktuaalne ning ohtralt äratundmismomente pakkuv kõigile, kes juhtimisvaldkonnas tegutsevad.

Lavastus on vormilt nagu koolitus-ümberõppe programm, kus tegelased teevad füüsilisi ja vaimseid harjutusi, et vallandamise šokist üle saada, muutuda taas enesekindlaks ja olla valmis uuteks väljakutseteks.

Lavastuses paljastuvate lugude fookuses on küll juhid, kuid täpselt samasugust inimlikku problemaatikat tunneme praegu kõik enda ümber. Igaüks meist ei pruugi tööst ilma jääda, ilma saab jääda aga ka muust, mis oluline - tervisest, vabast ajast ning perekondlikust õnnest. "Top Dogsi" lavastaja Kati Kivitar jutustab, et etendus keskendub sellele, mis juhtub inimestega siis, kui nad pole enam edukad. Mis juhtub inimesega, kui ta on pidanud vallandama oma alluvaid ja lõpuks ka ise vallandatute rivis seisma.

"Minugi tutvusringkonnas on palju neid, kelle jaoks on ta amet kõigi väärtushinnangute loomise skaalaks. Näidend räägib neist, kellelt on äsja see enesemääratluse tugisammas ära võetud," räägib Kivitar.

Eelmise aasta novembris käis lavastust vaatamas ja probleemsetel teemadel arutlemas eelnevalt Aira Tammemäe juhtimiskoolitusel osalenud kümneliikmeline seltskond Eesti tippjuhte.

Vestlust juhtinud Kivitari sõnul oli juhte, kes polnud outplacement'i teenusest kuulnudki. "Üks osalejatest tegi veel vahetult enne etenduse algust kõne oma alluvale vallandamise asjus," jutustab Kivitar. "Ta ütles hiljem, et pidi vallandamise delegeerima teisele kolleegile, kuna pidi ise samal päeval tulema valutust vallandamisest kõnelevale lavastusele ja arutlusele. Elu paradoks, kas pole," lisab ta.

Etendus "Top Dogs" näitab ilmekalt, milliseid maske me oma igapäevases elus kanname, andmata enesele aru, kas nende kandmine on tegelikult vajalik.

Ajastus on suurepärane. Paljudel inimestel on "orav rattas" tegutsemisest põhjustatud läbipõlemise oht. Inimesed kulutavad tihti energiat põhjendamatul hulgal, andmata enesele aru, kas nad teevad õigeid asju, mis pakuks neile pikaajalist rahulolu. Korraks aja mahavõtmine, et oma seniste valikute õigsuse osas selgust saada, aitab inimestel tulevikus enam nautida oma elu ja tööd.

Paremat ajastust etendusele oleks raske välja mõelda. Keeruliste aegadega kaasneb paljudes ettevõtetes juhtide väljavahetamine, mis võib mõjuda pikaajaliselt tõusuharjal panustanud juhile šokina.

Etendus tõi elavalt välja selle nn eitusfaasi, kui ei suudeta uskuda, et minu teenetest on otsustatud loobuda, see ei ole ju lihtsalt võimalik.

Lavastuses visualiseeriti meeldejäävalt, kuidas minevikku klammerdujatel sõrmed ükshaaval lahti murti ja pilk otsustavalt tulevikku suunati. Enesekindlus reanimeeriti valu ja pisarate kaudu nagu päris elus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing