BÖRS: Pangaralli ja tehnopidur lõpetas õhtu

23. veebruar 2009, 19:57

Aktsiaturul domineerib
pangaaktsiate kõrge lend ja tehnoloogiaettevõtete koperdamine.

S P 500 on langenud 3,4 ja Dow Jones tööstuskeskmine 3,41 protsenti.

Suuremad miinused S P indeksis on enda kanda võtnud Humana 23,41protsendilise kukkumisega ja metalliga tegelev US Steel 12,7 protsendiga.

Õhtuks tegid kannapöörde ka mõned pangad. American International Group, kes varem hõljus kahekohalistes plussides, on langenud pea 15protsendilisse miinusesse.

Dow tööstuskeskmist kisuvad tugevalt alla tehnoloogiaettevõtted eesotsas Hewlett-Packardi ja Inteliga, kes on langenud vastavalt 6,31 ja 5,40 protsenti. Ka IBM püsib neil truult kannul ning on vajunud 4,96 protsenti ning Microsoft 4,11 protsenti. Veidi survet on lisanud kahtlemata ka Morgan Stanley hoiatus, et halvenevad majandusolud tõmbavad ettevõtete kulutusi veelgi väiksemaks.

Dowle teevad veel liiga General Electric 6,08protsendilise miinusega ja American Express 6,32protsendilise langusega.

USA ametnikud on lisanud julgust pangandusettevõtete aktsiatesse, sest teatasid oma usust pankade staatuse säilimisele mitteriiklike ettevõtetena. Vaatamata sellele, on riigi esindajad valmis lisama finantsettevõtetesse raha, et need kokku ei kukuks. Algab suuremat sorti statistika ja analüüside kogumine, kus USA valitsuse esindajad püüavad välja selgitada, millised pangad suudaksid iseseisvalt potentsiaalselt süveneva majanduslanguse üle elada ning millistele peaks abikäe ulatama maksumaksja.

Pangaaktsiad tatsasid seepeale rõõmsalt rohelusse – Fifth Third Bancorp rallis pea 35 protsenti, Citigroup 12,31 protsenti, US Bancorp pea 9 protsenti ja Bank of America pea 6,07 protsenti. Suntrust Banks on tõusnud üle 6 protsendi ja Wells Fargo üle 7 protsendi.

Ford Motor, ainus Detroiti kuldsest kolmikust, kes esialgu püüab oma jõududega hakkama saada ning on valitsuse abist seni keeldunud, on ülespoole rühkinud 8,23 protsendi jagu. Autotootja on läbi viinud tublisti läbirääkimisi ning saavutanud endale soodsad kokkulepped erinevate ametiühingutega, mistõttu jääb enam raha ettevõtte püstihoidmiseks. General Motors, kes on abipalvega pöördunud ka Kanada poole, on kerkinud 2,26 protsenti.

USAs suuruselt teine mobiilimüüja Motorola on kerkinud 1,11 protsenti pärast Credit Suisse’i otsust tõsta aktsia väljavaade kehvalt esinevast neutraalsele. Seda tänu juhatuse suuremale fokusseeritusele kulude kokkuhoiul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2009, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing