Dividendid avaldavad tõe

23. veebruar 2009, 18:32

Kiireim väljamakstavate dividendide
vähendamine alates 1955. aastast vähendab investorite isu aktsiate järele, sest
aktsiate eelised võlakirjade ees kahanevad, kirjutab Bloomberg.

London Business Schooli ja Credit Suisse andmete kohaselt tootsid USA aktsiad alates eelmise sajandi algusest aastas 6 protsenti (andmed on kohaldatud inflatsiooniga). Ilma dividendideta kukub tootlus paugupealt 1,7 protsendile, mis jääb alla valitsuse võlakirjade toodetud 2,1 protsendile.

Eelmises kvartalis loobusid dividendidest 288 ettevõtet 500st ettevõttest S P 500 aktsiaindeksis. See on suurim arv indeksi ettevõtetest, kes sellise otsuse teinud on alates indeksi loomisest 54 aastat tagasi.

Kuigi S P 500 kaupleb madalaimal P/E tasemel alates 1985 aastast ning Wall Streeti strateegid prognoosivad Bloombergi andmetel sel aastal kiiret rallit, annavad dividendid mõista aktsiate ülehinnatust. Aktsiad võivad olla üle hinnatud lausa 46 protsendi jagu.

25 ettevõtet indeksis säästavad dividendidest loobumise või nende vähendamisega sel aastal kokku pea 17 miljardit dollarit, mis on enam kui suudeti hoiupõrsasse koguda aastatel 2003 kuni 2007 läbi viidud kuluvähendustega.

Väljamakseid investoritele on vähendanud isegi need ettevõtted, kellele alati loota sai. Näiteks esmakordselt 40aastase börsiaja jooksul otsustas investorite rahakotti tühjuse jätta USA suuruselt kolmas ajaleht The New York Times. USA suurim keemiatööstur Midland vähendas väljamakseid esmakordselt alates 1912. aastast. Nahksete narmastega Harley-Davidson vähendas dividende 70 protsendi jagu lõpetades sellega aina kasvavate väljamaksete jada, mis algas 1993. aastal.

Sama mudel, mis viitab S P kõrgele hinnale, näitab samamoodi, et siiski on ettevõtteid, kes on muutunud turul odavaks ning säilitanud dividendid. Näideteks kümnest sellisest ettevõttest on üle maailma inimesi kiirtoiduga abistav McDonald’s ja Procter Gamble.

Bloombergi analüütikud on ritta sättinud ettevõtted, kes viimase kümne aasta jooksul on dividende aina kasvatanud ning kellele investorid võivad ka sel aastal loota.

Nendeks on C. R. Bard, Becton Dickinson, McDonald’s, Procter Gamble, Abbott Labs, Medtronic, General Dynamics, McCormick, PepsiCo ja Coca-Cola.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2009, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing