Keskerakond: kuupalgale üle 25 000 kr tulumaks 33%

23. veebruar 2009, 16:07

Keskerakond andis riigikogule üle astmelise
tulumaksu eelnõu, mille järgi 25 000 krooni ületavad
kuupalgad maksustatakse 33protsendilise määraga.

"Tulumaksu edasine alandamine peatatakse ja asendatakse astmelise tulumaksu sisseviimisega," ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Kadri Simson. Sellest maksutõusust võidaks riik ligikaudu 750 miljonit krooni aastas, lisas ta.

Keskerakonna teatel teenib üle 25 000 krooni kuus Eestis ligi kolmkümmend tuhat inimest ehk viis protsenti tulumaksu maksvatest töötajatest.

Simson ütles, et kuigi kõrgema sissetulekuga inimeste jaoks on kõrgemad maksud iseenesest ebameeldivad, hüvitab selle ebameeldivuse neile tugevam riik, mis toimib korralikult ja suudab rohkem teha oma majanduse ülesturgutamiseks.

"Korraliku sissetulekuga kodanikul on vähe kasu madalast tulumaksust, kui kiirabi ei sõda, politsei ei valva, tasuta haridus kaob minevikku ja asfaldiauke ei lapi keegi," märkis Simson. "Riigi heast toimetulekust võidavad aga kõik, ka ettevõtlus, sest siis on riigil rohkem võimet soosida alustavaid ettevõtteid ja panustada innovaatiliste projektide toetuseks," rääkis ta.

Simsoni sõnul on valitsus oma kärpekääridega erinevate eluvaldkondade kallal ränga töö teinud, kärbete valus mõju selgub pisut hiljem. "Eelarve ei saa lõputult väheneda, sest kusagil tuleb vastu riigi toimimisvõime piir ja ilma kulutamata on ka lootusetu, et iseenesest tekib uusi tulusid. Järelikult tuleb kasvatada riigi tulusid," kinnitas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2009, 10:26
Otsi:

Ava täpsem otsing