OPEC ähvardab naftatootmist vähendada

23. veebruar 2009, 13:18

Naftat eksportivate riikide ühendus OPEC
võib märtsis oma järgmisel kohtumisel otsustada naftatootmist vähendada, kui
nafta hinna langus jätkub.

Maailmamajanduse seisu arvestades oleks aga Rahvusvahelise Energiaagentuuri IEA hinnangul väga tähtis, et nafta hind praegu ei tõuseks.

Võimaliku toodangukärpe eest hoiatas eile Alþeeria naftaminister ja endine OPECi president Chakib Khelil. Iraan, Venezuela ja Iraak teatasid läinud nädalal, et 15. märtsil Viinis kohtudes võivad OPECi riigid otsustada naftatootmist uuesti kärpida.

Detsembris otsustas OPEC vähendada jaanuaris naftatootmist detsembri tasemega võrreldes 2,2 miljoni barreli võrra päevas. Enne seda oli OPEC lubanud läinud aasta neljandas kvartalis vähendada naftatootmist 2 miljoni barreli võrra päevas.

IEA tegevjuhi Nobuo Tanaka sõnul seaks nafta hinna tõus ohtu maailmamajanduse toibumise. „Praegu on maailmamajanduse jaoks väga oluline nafta hinna püsimine praegusel tasemel,“ ütles Nobuo Tanaka agentuurile Bloomberg. „Me loodame, et OPEC seda mõistab“.

Toornafta tulevikutehingutes on nafta hind New Yorgis kukkunud läinud aasta juulikuu rekordtasemelt 72%. Aprillikuu lepingutes oli nafta hind 39,97 dollarit barrelist.

„Majanduskasvu taastumine on nii naftat tarbivate kui tootvate riikide huvides,“ ütles Tanaka. „Hinnad hakkavad tõusma koos majanduse toibumisega.“

IEA prognoosi järgi kahaneb majanduskriisi tõttu nõudlus nafta järele maailmas tänavu miljoni barreli võrra päevas, mis on suurim langus 1982. aastast. Kui olukord maailmamajanduses halveneb, võib IEA oma prognoose veelgi kärpida. Praegu prognoosib organisatsioon 2010. aastaks esialgu 1% suurust nõudluse kasvu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. February 2009, 13:18
Otsi:

Ava täpsem otsing