Suurbritannia sunnib päästetud panka laenu andma

23. veebruar 2009, 12:30

Suurbritannia rahandusminister Alistair
Darling nõudis riigi poolt päästetud Northern Rock’ilt, et see suurendaks
laenude andmist 14 miljardi naela võrra, vahendab Bloomberg.

„Taustal, kus paljud välismaises omanduses pangad on vähendanud Suurbritannias laenude andmist tahan ma näha, et Northern Rock täidaks selle tühimiku,“ ütles rahandusminister täna BBC 4 saates esinedes.

Sisuliselt on Northern Rock alates natsionaliseerimisest 12 kuud tagasi lõpetanud uute eluasemelaenude andmise.

Suurbritannia valitsus on pahane pankade tegevuse üle, et need piiravad laenude andmist ja ei lase kundedel saada osa Bank of Englandi baasintressi langetamisest. Veel sellel nädalal peaks rahandusministeerium tegema teatavaks sadadesse miljarditesse naeltesse ulatuva laenude garanteerimise programmi detailid.

Laenuandja lõhutakse kaheks – hea pank hakkab vahendama valitsuse raha laenuvõtjatele ja halb pank saab endale praeguse panga eluasemelaenuportfelli.

The Sunday Times ja Sunday Telegraph kirjutasid, et Ühendkuningriigi riigikassa garanteerib peaaegu 500 miljardi naela ulatuses varasid.

„See on Northern Rocki ja valitsuse jaoks suur U-pööre, kuid sellest ei tule suurt erinevust,“ ütles konservatiivide esindaja George Osborne BBC raadios. „Mida valitsus peaks tegema on üleriigilise laenude garanteerimise süsteemi loomine. Seni kuni me ei saa jälle laenuandmist tööle, ei hakka miski muu majanduses funktsioneerima.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. February 2009, 12:30
Otsi:

Ava täpsem otsing