Moody’s: Leedus ei saa devalveerimist välistada

24. veebruar 2009, 13:06

Isegi kui liti praegusest vahetuskursist
loobumisest oleks kahju rohkem kui kasu, ei saa praeguses majanduskeskkonnas
enam devalveerimist välistada, ütles agentuuri Moody’s asepresident ja
vanemanalüütik Kenneth Orchard.

See ei ole siiski Leedus agentuuri põhistsenaarium, ütles Orchard kommentaaris Moody’se täna avaldatud hinnangule Leedu majanduse olukorrast.

Moody’s prognoosib Leedule „sügavat majanduslangust“, millele järgneb „õrn toibumine 2010. a lõpus“. Moody’s kaalub Leedu reitingu võimalikku langetamist „kuna makromajandusliku keskkonna järsk halvenemine võib tähendada strukturaalset kahju riigi majandusmudelile“, ütles Orchard.

Leedu võib vajada lisalaenu maksebilansi ning kohalike pankade toetamise jaoks. Juurdepääs rahvusvahelistele kapitaliturgudele on aga praegustes oludes keeruline. Samas usub Moody’s, et Põhjala pangad jätkavad oma Leedu tütarpankade toetamist ning samuti peaks Euroopa Liidu liikmeks olek tagama juurdepääsu võimalikule abirahale (IMFi ja ELi vahendusel).

Orchard usub, et Leedu suhteliselt hea lähtepositsioon, madal refinantseerimisvajadus ning väljavaated saada abilaenu, võimaldavad Leedul säilitada madala investeerimisjärgu reitingu ka võimaliku devalveerimise korral.

Praegu on agentuuri Moody's reiting Leedu kohalikus ja välisvaluutas kohustustele tasemel A2.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. February 2009, 11:40
Otsi:

Ava täpsem otsing