Eurole ülemineku tingimusi Eestile ei pehmendata

25. veebruar 2009, 20:33

Nii Eesti Pank kui ka rahandusministeerium
kinnitavad, et Maastrichti lepinguga paika pandud eurole ülemineku kriteeriumite
pehmendamist päevakorras pole, kuigi lääne ajakirjanduses on vastavaid
ettepanekuid tehtud.

Eesti Panga asepresident Märten Ross selgitas "Aktuaalsele kaamerale", et euro kriteeriumid on kindlalt paigas, neid on korduvalt hinnatud ja testitud. "See on kindel süsteem, mille alusel euroala laieneb. Selle süsteemi olemasolu toetab euro stabiilsust, nii et ei usu, et see teema oleks praegu aktuaalne," ütles Ross.

Financial Times kirjutas, et Ida-Euroopa riikide võimalikult kiire üleminek eurole oleks kasulik ka Lääne-Euroopale. Kolumnist Wolfgang Münchau hoiatab, et majanduskrahh Ida-Euroopas võib sinna laenu andnud pankade kaudu tõmmata kaasa ka Lääne-Euroopa. Seepärast peaks vana Euroopa aitama kaasa uute liikmesriikide võimalikult kiirele eurole üleminekule ja ehk pehmendama jäika inflatsioonikriteeriumi.

Majandusteadlane Andres Arrak hoiatab, et erinevas arengufaasis ja erineva majandusstruktuuriga riikides ühtse rahapoliitika rakendamine on ülimalt keeruline juba praeguses euroalas.

"Kui tooksime siia Ida-Euroopa väga kiiresti korraga juurde, siis see territoorium kasvaks tohutult nii rahvaarvult kui territooriumilt väga suureks ja amorfseks. Ühe poliitika rakendamine eri riikides pole õige mõte," arvas Arrak.

Ehkki liitumiskriteeriumide lõdvendamine ilmselt kõne alla ei tule, võiks majandusminister Juhan Partsi arvates rõhuda sellele, et neid kriteeriume tõlgendataks pigem kandidaadi kasuks kui kahjuks.

Parts leiab, et kuigi kriteeriume muuta ei saa, võiks neid tõlgendada kandidaatidele soodsamalt, kui oleks vastav poliitiline tahe. Praegu kiputakse Partsi sõnul tõlgendama kriteeriume pigem kandidaadi kahjuks kui kasuks.

"Eurotsooni avatud laiendamise poliitika võiks olla selline, mida ajab mitte ainult Euroopa Komisjon, vaid ka suured eurotsooni liikmed, kelle puhul võib täna tunnetada pigem väga ettevaatlikku hoiakut uute liikmesriikide suhtes," märkis minister.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2009, 20:33
Otsi:

Ava täpsem otsing