Venemaa SKP kahanes jaanuaris järsult

25. veebruar 2009, 09:13

Venemaa majandusministri Elvira Nabiullina
sõnul kahanes Venemaa SKP jaanuaris aasta arvestuses 8,8%.

Tööstustoodang kahanes jaanuaris aasta arvestuses 16%, ehitussektoris oli langus 17%, jaekaubanduses aga tagasihoidlik 2,4% suurune tõus, vahendas Financial Times.

Ametliku prognoosi järgi kahaneb Venemaa SKP tänavu 2,2%, kuid analüütikud on väga pessimistlikud.

„Kogu 2009. a esimene pool tuleb tulipunane,“ ütles Citibanki peaökonomist Venemaal Elina Ribakova. Ribakova süüdistab majanduslanguses kõrgeid baasintresse, mille abil Venemaa keskpank püüab pidurdada rubla odavnemist. Samuti põhjendas ta jaanuarikuu järsku SKP langust kõrge võrdlusbaasiga – 2008. a jaanuaris kasvas Venemaa majandus 8%.

Majanduseksperdid seostavad jaanuari järsku langust halvatud finantssüsteemiga – rubla järk-järguline devalveerimine on loonud ahvatleva spekulatsioonivõimaluse selle asemel, et reaalmajandusele laenu anda. „Pangandussüsteem üksnes akumuleerib dollareid, laenu ei anta. Selle tagajärjel on ettevõtted hakanud koondama, piiravad tootmist ja püüavad raha kokku hoida,“ ütles investeerimispanga Renaissance Capital vanemökonomist Elena Sharipova.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. February 2009, 12:00
Otsi:

Ava täpsem otsing