Kanada kui imedemaa

Romet Kreek 26. veebruar 2009, 00:00

USA president ei unustanud avaldada imetlust Kanada pankade suhtes ning ta ei ole sugugi üksi.

Lausa kummaline, aga Kanada pangad ei ole vajanud mitte sentigi riigi abi. Teised suured tööstusriigid sellega kiidelda ei saa. Kuidas Kanada sellega hakkama on saanud?

"Soliidne rahastamine ja konservatiivne tarbijatele laenude andmine on põhiteemad," ütles Bloombergile Rensburg Sheppardsi strateeg John Haynes. "See tähendab, et nad suutsid hoida rohkem magusariiulist käed eemal kui USA või Euroopa pangad."

Kanada pangad ei ole kunagi olnud agarad madala krediidivõimega inimestele laenuandjad. Kanadas on madala krediidiskooriga inimestele antud laenude osa viis protsenti pankade laenuportfellist, USAs aga 20 protsenti.

"Kanada pangandussüsteem on väga hea," ütles Kanada pensioniplaanide nõukogu juht David Denison. "Inimesed vaatavad Kanadat, et määrata, kuidas oma katkisi finantsmudeleid remontida."

Kanada pangad ei saa anda nii palju laenu kui teiste maade pangad. Kohustuslik reserv on vähemalt 7% riskiga kaalutud varadest (USAs on see 6%). Oktoobri lõpus hoidsid pangad reservidena 9,6% riskiga kaalutud varadest. Kanada keskpanga sõnul saavad pangad laenata kuni 20kordse kapitali ulatuses. Euroopas ulatusid riskivarad 30kordse kapitalini, Suurbritannia pankadest ja USAs investeerimispankades 25.

Kanada pangad hakkasid raporteerima kvartalitulemusi eile. Analüütikud ootasid, et nende kasumid vähenevad keskmiselt 12%. Kui USA pangad kärbivad dividende, siis Kanada viis suurpanka ei ole vähendanud dividendide väljamakset alates Suurest Depressioonist. Kuid ega päris pilvitu Kanada pangandus ei ole. Kinnisvarahinnad langevad, valdav osa ekspordist läks USAsse, toorainebuum on läbi.

Kuid kuna pangandussüsteemi tervis määrab sageli selle, kui terve on majandus, võiks eeldada, et Kanada majandus pöörab tõusule enne teisi suuri tööstusriike. Seni on valdav arvamus, et USA tuleb esimesena jamadest välja.

Kanada aktsiaturule saab investeerida läbi börsil kaubeldava indeksiaktsia, mille sümboliks on USAs EWC. Seal domineerivad tooraine- ja pangandussektori esindajate aktsiad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing