Investor Toomas müüs OTP Banki aktsiad

26. veebruar 2009, 10:48

Investor Toomas andis täna sisse
müügikorralduse 200 Ungari suurima panga OTP aktsia müügiks. Swedbank Eesti
näitas tehinguhinnaks 1543 forinti ja teenustasuks 4200,88 forinti.

Selle tehingu tulemusena ei oma Toomas enam ühtegi Ungari panga aktsiat. Mõnes mõttes on kahetsusväärne, et seda otsust müüa teine jupp OTP aktsiat sai vastu võetud nõnda hilja.

Kui kiire majanduskasvu ajal kujutas OTP Bank endast kollektsiooni erinevatest tütarpankadest kiiresti kasvavatel pangandusturgudel, siis nüüd on olukord vastupidine. Võiks öelda, et igal turul on mingi viga küljes – mõnel suurem, mõnel väiksem. Ei tahaks ära oodata, mis riigist tuleb tagasilöök, mis võib selle panga jaoks saatuslikuks saada.

Hetkel näib kõige ohtlikum Ukraina. Ukraina (üks OTP põhiturgudest) valitsus on sisuliselt võlakohustusi mittetäitmisele ülilähedal, kui IMF abi ei anna. Ukraina lasi teadlikult õhku IMFi paketi tingimused. Lisaks on seal suur sisepoliitiline ebastabiilsus. Ukrainale on väga oluline teraseeksport, kuid terase hind on kukkunud nagu ka nõudlus selle järele.

Ungari valitsusel olevat kuuldavasti olnud plaan lükata kundede laenude valuutarisk pankade kanda (sellest üksi peaks vist piisama, et OTP ei ela seda üle). Lisaks on üleval panganduse tavariskid majanduskeskkonna halvenemisest nii eeltoodud riikides, kui ka teistel OTPle olulistel turgudel Venemaal, Serbias ja Bulgaarias. Raha kättesaadavus on halvenenud, samal ajal aga tegeleb pank oma aktsia põhja õngitsemisega, ostes oma aktsiaid tagasi üha madalama hinnaga. Kas näeme varsti uut emissiooni tagasiostetud aktsiatest madalama hinnaga?

Ei taha omada investeeringut ettevõttes, mis võib pankrotistuda või minna natsionaliseerimisele. Kui arenevate turgude kriisi keskmes KIEs olukord paraneb ja pank säilib, on ju alati võimalus mingi hinnaga aktsia tagasi osta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. February 2009, 10:48
Otsi:

Ava täpsem otsing