Sirgeldamine aitab keskenduda

27. veebruar 2009, 11:37

Loengutes, klassiruumis või koosolekul
paberinurgale sirgeldamist ei peeta üldiselt heaks kombeks. Teadlased leidsid
aga uues uurimuses, et see võib tegelikult aidata jätta meelde fakte igavast
loengust, sest takistab inimeste mõttel rändama minemast.

Neljakümnel katsealusel paluti kuulata igavat telefonikõnet, mis oli umbes 2,5 minuti pikkune ning sisaldas inimeste ja kohtade nimesid. Uurimisalused olid kõik keskmisest arukamad inimesed – Cambridge’i ülikooli teadlased.

Pooltel inimestel lubati kõne ajal sirgeldada, pooltel aga mitte. Sirgeldajad mäletasid hiljem kõnes nimetatud fakte 29 protsenti paremini kui inimesed, kes ei sirgeldanud. Uurimistulemustest kirjutatakse pikemalt ajakirjas Applied Cognitive Psychology, kirjutas LiveScience.

Enne kõnet paluti inimestel meelde jätta kõnes loetletud peole minevad inimesed. Pärast paluti inimestel kirja panna kõigi peoleminejate nimed ning lisaks ka kaheksa kohanime, mida teates nimetati. Sirgeldajad mäletasid keskmiselt 7,5 inimese- ja kohanime, sirgeldamisest hoidunud inimesed aga vaid 5,8 nime.

"Igavat juttu kuulava inimese mõte võib kergesti rändama minna,“ ütles Plymouthi ülikooli psühholoogiaprofessor Jackie Andrade. "Unistamine segab aga kuulatavale keskendumist, mistõttu jääb meelde vähem fakte. Lihtne harjutus, näiteks sirgeldamine, takistab mõttel rändama minemast ilma peamist ülesannet – kuulamist – oluliselt segamata.“

"Uurimus näitab, et inimesed sirgeldavad selleks, et suuta igavale ülesandele keskenduda. Seega pole tegemist ebavajaliku tähelepanu hajutamisega, mida tuleks püüda iga hinna eest vältida,“ ütles Andrade.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2009, 10:39
Otsi:

Ava täpsem otsing