Venemaa autoprotektsionism: intressitoetus kodumaistele markidele

01. märts 2009, 11:08

Peale Läänest kasutatud autode
sisseveotollide kehtestamise möödunud aastal on teine kodumaiste tootjate
toetusmeede tarbijaile võlgu ostmisel osa intressikulu hüvitamine
riigieelarvest, praegu 8,67%.

Detsembris rääkis peaminister Vladimir Putin, et mõtet on toetada nõudlust just massiautodele, märkides, et riik mõtleb selle all mudeleid hinnaga kuni 350 000 rubla (115 000 krooni). Kaubandus-tööstusministeeriumi kinnitatud nimekirjas leidub siiski ka sellest piirist kallimaid sõidukeid, kirjutas sel nädalal Kommersant. Riik toetab Vene ja Venemaal koostatud välismaiste markide ostu. Kriis on massibrändide müüki langetanud: alates eelmise aasta suvest kodumaistel Ladadel ja sügisest uutel välismaa autodel. Riigi intressitoetus on 2/3 keskpanga refinantseerimise intressist, see tähendab näiteks praegu auto soetamise aastasest 16% intressist üle poole.

Ministeerium ei välistanud, et tänavu tõstetakse inflatsiooni jälgedes toetusele kvalifitseerumise hinnapiiri, jättes täpsustamata tõusu ulatuse. See aitaks lahendada ka probleeme autode varustustasemega - et auto põhivarustuses oleks midagi enamat kui neli ratast ja rool.

Ministeeriumi poolt rahvale soodsalt lubatavaiks massiautodeks on peale oma markide ka Vene tehastes koostatavad Renault Logan, Ford Focus, Kia Spectra, Fiat Albea, Shkoda Fabia. Nimekirja odavaim auto VAZ-2105 maksab 145000 rubla (50000 krooni), kalleim Ford Focus 389000 rubla (134000 krooni).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. March 2009, 11:08
Otsi:

Ava täpsem otsing