Juhtimiskonsultant: Q Vara saneerimiskava kui õudusunenägu

Anne Oja 02. märts 2009, 00:00

Q Vara saneerimiskavaga tutvunud konsultatsioonifirma PWP juht Peeter Võrk nimetas seda õudusunenäoks ja ütles, et kavas pole käsitletud seda, kuidas ettevõte uuel moel tööle hakkab. "Äriplaani ega turu analüüsi siin pole," märkis ta. "Kui juhid juhivad ettevõtet nagu enne, millest on siis võimalik järeldada, et probleemid kaovad? Kui vanad juhid juhivad vana moodi, pole see saneerimine," lisas Võrk.

Tema sõnul on Q Vara saneerimine praegusel kujul nagu juhus, mis sõltub õnnest ja kinnisvaraturu ning nõudluse taastumisest. "Ega Q Vara pole ainus kinnisvaraettevõte! Millised on tema konkurentsieelised? Millega nad kliendid omale saavad?" küsis juhtimiskonsultant. "Raske on öelda, miks keegi peaks neilt üldse ostma," lisas ta.

Pankade nõuded aastavahetuse eel kohtult saneerimiskaitset palunud Q Vara vastu rahuldatakse täielikult, kõrvalnõuded kantakse maha. Võlakirjainvestorid saaks viie miljoni euro asemel tagasi kolm miljonit, ülejäänud kantaks maha. Saneerimiskavas on loetletud arvukalt väiksemaid võlausaldajaid, kes kaotavad 50% nõudest ja - nagu pangalaenude ning liisingute puhulgi - kõrvalnõuded kantaks maha.

Neil, kelle nõuet vähendatakse 50 protsenti ja kõrvalnõuet 100 protsenti, pole kava kinnitamisele järgneval aastal sentigi loota. Sellele järgneva 24 kuu jooksul makstakse ümberkujundatud nõue välja võrdsete osadena.

Lisaks nõuab Q Vara, et praegune võlakirjade tagatisagent Sampo pank vahetataks advokaadibüroo vastu ning võlakirjad tuleks börsilt ära.

Q Vara dokumente hoidva Arhiivikorrastaja OÜ juht Eha Järvoja tunnistas, et tema firmale on poole raha kaotus ning maksta lubatava 4500 krooni aastane viibimine raske löök. Järvoja nentis, et väikese võlausaldaja vastuseis ei maksa saneerimiskava hääletamisel midagi. "Mis meil üle jääb, kui kava heaks kiita, vaielda me ei jõua," ütles ta.

K-Projekti ligi 367 000 krooni suurusest nõudest jääb saneerimise tulemusel alles 183 000 krooni. Ettevõtte juhatuse assistent Kaisa Rebane ütles, et firma kiitis saneerimiskava heaks, kuna 2007. aastast pärinev nõue on nende raamatupidamises juba maha kantud.

Q Vara võlausaldajad peavad saneerimiskava kohta arvamust avaldama täna õhtuks. Q Vara juhid teemat ei kommenteerinud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing