Euroopa Liit ei toeta Ida-Euroopa riike

02. märts 2009, 19:25

Pühapäeval otsustasid Euroopa Liidu
liidrid, et Ida-Euroopale ei tule regionaalset päästeplaani, kirjutab Spiegel.

Samuti ei alistu 27-liikmeline liit protektsionistlikele instinktidele. Siiski püsib hirm, et Lääne-Euroopa asetab oma kohalikud majanduslikud huvid ettepoole EU ühtsusest.

Nüüd, mil Ida-Euroopa pingutab saamaks hakkama globaalse majanduskriisi mõjudega, ilmnevad liidus esimesed mõrad. Jaotus tundub olevat vanade Lääne-Euroopa riikide ning vanade Nõukogude Liidu liikmete vahel.

Pühapäeval kogunesid Euroopa riikide juhid erakorralisele tippkohtumisele, peale seda, kuid Ida-Euroopa riigid väljendasid hirmu, et ühenduse rikkamad riigid jätavad vaesemad omapäi.

Kriis on tabanud Ida- ja Kesk-Euroopa riike eriti rängalt, kuna nad on sõltuvad lääne krediidist, mis, nagu mujalgi, on kokku kuivanud. Balti riigid ja Ungari on langusest eriti mõjutatud ning enne pühapäevast kohtumist kutsus Ungari peaminister Ferenc Gyurcsany üles päästma Ida-Euroopa riike, soovitades fondi, milles oleks kuni 190 miljardit eurot. Ta hoiatas, et Euroopa Liit ei tohiks lasta langusel põhjustada uusi eraldumisi riikide vahel.

“Me ei tohiks lasta uuel “raudsel eesriidel” jagada Euroopat kaheks osaks,” sõnas peaminister.

Üleskutse kohtas kurte kõrvu, kui Saksamaa liidukantsler Angela Merkel keeldus igasugusest regionaalsest päästeplaanist.

“Ma näen siin väga rasket olukorda. Pole võimalik võrrelda Sloveeniat või Slovakkiat Ungariga,” ütles Merkel.

See kriis mõjutab Euroopa riike kahtlemata erinevalt. Budapest pidi küsima laenu IMF-lt, ennetamaks Ungari majanduse täielikku kokkukukkumist. Riigid nagu Poola ja Slovakkia on paremas seisus ja ootavad sel aastal koguni mõõdukat kasvu. Kontrastiks, vanade EL-i riikide nagu Kreeka, Hispaania ning Iiirimaa majandus langes märgatavalt. Ning Saksamaa, suurim panustaja El-I varalaekasse, on samuti langudses ning kantsler Merkel ei soovi visata päästvat rõngast Ida-Euroopale keerukal valimisaastal.

Tšehhi peaminister Mirek Topolanek ütles peale kohtumist, et idee jaotada riigid vanadeks liikmesriikideks, euroga riikideks, muu valuutaga riikideks, põhi lõuna või ida lääne vastu on kindlasti vastuvõetamatu lähenemine.

Ida-Euroopa riigid lükkasid ise tagasi päästeplaani, mis loodi just nende jaoks, ütles Jose Manuel Barroso, Euroopa Komisjoni president.

Ta tõi välja, et mõned Ida-Euroopa riigid juba saavad miljardeid Euroopa Liidu, Maailmapanga ja teiste finantsasutuste hädaabireservidest.

Siiski on Ida-Euroopa riigid mures, et Lääne-Euroopa on rohkem huvitatud oma huvide kaitsmisest kui kriisi lahendamisest. Neid häirib see, et Nicolas Sarkozy, Prantsusmaa president kavatses anda Prantsuse autotootjatele Renault ja Peugeot Citroen PSA 7 miljardi euro suuruse laenu tingimusel, et tootmist ei viida üle välisriikidesse. Paljud tõlgendasid seda nii, et firmade Ida-Euroopas asuvad tehased on ohus. Siiski võttis Euroopa Liit plaani vastu alles peale seda, kui Pariis oli kinnitanud, et selliseid protektsionistlikud klauslid on eemaldatud.

„Pikas perspektiivis tähendab protektsionism vähem kaubandust, vähem äritegevust ja vähem töökohti,“ lausus Gordon Brown, Suurbritannia peaminister.

Brown andis lubaduse arutada oma esmaspäeval algava Washingtoni külastuse jooksul Ameerika Ühendriikide presidendi Barck Obamaga "suurt globaalset plaani" maailmamajanduse päästmiseks.

Teine tüliõun on liitumine euroga, mis on end tõestanud stabiilse ankurina labiilsetel valuutaturgudel. Paljudele euroga liitunud riikidele tundub vastumeelne lasta nõrgematel majandustel enneaegselt euroga liituda. Balti riigid ning Ungari kutsusid Euroopa Liitu üles lihtsustama euroga liitumise tingimusi, kuid Poola ei toeta seda.

Ka enamik Lääne-Euroopa riike ei toeta muutusi euroga liitumise tingimustes.

Euroopa liidrid tegi vähe, ületamaks jaotusi ühenduses. Liidritel on nüüd veidi üle kahe nädala, tulemaks välja konkreetsete lahendustega 19. märtsil toimuval tippkohtumisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. March 2009, 19:25
Otsi:

Ava täpsem otsing