Kivirähk: skandaalid kergitasid Keskerakonna populaarsust

02. märts 2009, 18:46

Sotsioloog Juhan Kiviräha arvates näitab
Keskerakonna tõus populaarseimaks parteiks, et mida rohkem erakonda
materdatakse, seda tihedamini selle toetajad partei ümber koonduvad, vahendavad
ERR Uudised.

Keskerakond tõusis möödunud kuul kõige populaarsemaks parteiks, möödudes paari protsendiga Reformierakonnast, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Emori üle-eestilisest küsitlusest.

Kahe suure, Reformierakonna ja Keskerakonna duellis midagi üllatavat pole, ikka kord Piibeleht peal ja Vestmann all ning siis jälle vastupidi.

"Ilmselt avalik arvamus käitub siin üsnagi ratsionaalselt, jagades siiski toetust nendele poliitilistele jõududele, kellelt loodetakse, et nad suudavad kriisi lahendada," arvas Kivirähk.

Ta meenutas, et Keskerakonna puhul on alati toiminud see fenomen, et mida rohkem erakonda pekstakse, seda tugevamini erakonna toetajad tema ümber koonduvad. "Savisaar on sellest ammu aru saanud ning oskab nii head kui ka halvad uudised alati oma erakonna kasuks pöörata, et tagada oma valijate toetus," lisas Kivirähk.

Keskerakonna hääli võiks ehk röövida ühtne vene nimekiri, kui selline muidugi suudetaks kokku panna ja selle eesotsa ka tugev liider valida. Praegu toetavad Keskerakonda tervelt 84% vene valijatest, ühtne vene nimekiri seda toetust kindlasti vähendaks, arvas sotsioloog.

Kivirähk usub, et lähiajal on oodata koalitsioonisisest häälte ümberjaotust. Veidi kasvatas veebruaris toetust Isamaa ja Res Publica Liit, keda toetas 14% valijatest. Sotsiaaldemokraatlikku erakonda toetas 12% ning Rohelisi 8% valijatest. Koalitsioonisisest häälte ümberjaotust pole veel toimunud, kuid see on kindlasti ees, usub ekspert.

"Ma usun, et reaalses valimissituatsioonis kahtlemata hakkavad ka praegu kokkuhoidvate partnerite vahel erimeelsused süvenema," usub Kivirähk.

Rahvaliit elab üle keerulisi aegu, noorenduskuur pole veel tulemusi andnud. Veebruar tõi kolmeprotsendilise languse, täna valima minnes künnist ei ületataks. Küsimusele mittevastanute osakaal oli 35% ja see möödunud aastaga võrreldes kasvanud pole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. March 2009, 10:59
Otsi:

Ava täpsem otsing