Millised raskused ootavad ees pankrotis Läti elanikke?

02. märts 2009, 17:40

Kohe kui Valdis Dombrovskis sai ülesandeks
valitsuse moodustamise, teatas ta, et Läti võib ka pankrotti minna, vahendas
rus.db.lv ajalehte Telegraf, mis tutvustas täna tavainimesi ootavaid
raskusi.

Investeerimisfirma Prudentia partner Girt Rungainis ütles, et pankrotist rääkimine pole küll väga tõsiseltvõetav, kuid täielikult seda välistada siiski ei saa. Kui Läti ei suuda väljaminekuid veel 700 miljoni lati võrra vähendada, võivad rahvusvahelised kreeditorid laenu andmisest loobuda. Sellisel juhul ei suuda Läti lati kurssi enam hoida ja rahvusvaluuta võib järsult odavneda.

Praegu maksab üks euro 0,702804 latti. Võimalik, et Läti rahvusvaluuta odavnemisel maksab euro 1,5-2 latti või isegi 3 latti. Sel juhul kallineb järsult kogu importkaup, aga ka elekter, gaas ja toasoe.

Kui Läti riik pankrotti läheb ning välisvaluutat ei jätku, saavad Läti elanikud elektrienergiat tõenäoliselt vaid 6-8 tundi päevas, rääkis analüütik, lisades, et välja lülitatakse ka gaas ning soe vesi. Kaupluste sortiment hõreneb, kuid hinnad kasvavad kahe- kuni kolmekordseks.

Kõige rohkem kannatab vaesem elanikkond, pensionärid ja riigiametnikud. Töötuks võib jääda üks kolmandik tööealist elanikkonda. Sellise stsenaariumiga kaasnevad kaos ja massilised pankrotid, mille arvelt osad jällegi rikastuda püüavad. Hüppeliselt suureneb tööemigratsioon, mille käigus aktiivne ja teovõimeline elanikkond lahkub.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. March 2009, 18:28
Otsi:

Ava täpsem otsing