Vanimad ingliskeelsed sõnad on numbrid

02. märts 2009, 10:56

Vanimateks ingliskeelseteks sõnadeks on
numbrid kaks ja kolm, samuti isikulised asesõnad mina ja meie,
selgus Suurbritannias läbi viidud uuringust.

Readingi ülikooli teadlased leidsid arvutiuuringus, et nimetatud sõnade vanus ulatub kümnetesse tuhandetesse aastatesse. Samas selgus, et numbreid üks ja viis tähistavad sõnad on ülaltoodutest veidi nooremad, sõna neli tänasel kujul aga tunduvalt noorem.

Samuti uuriti arvutiga sõnade muutumist ajas. Selgus, et kõige kiiremini muutuvad sõnad surevad ka välja kõige varem ning asendatakse teiste sõnadega. Üks selliseid sõnu on räpane (inglise keeles dirty). Indoeuroopa keeltes saab sama tähendust edasi anda 46 erineval, üksteisega mitte seotud viisil. Sestap ennustasid Readingi ülikooli teadlased sellele sõnale ka peatset kadumist. Samamoodi pole pikka iga sõnadel pigistama (squeeze), sisikond (guts), pulk (stick) ja halb (bad).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. March 2009, 12:11
Otsi:

Ava täpsem otsing