Veiko Tali: füüsilise isiku väärtpaberitulu eelnõu detailid veel lahtised

02. märts 2009, 19:11

Rahandusministeeriumi finants- ja
maksupoliitika asekantsler Veiko Tali ütles Äripäevale, et füüsiliste isikute
väärtpaberitulu maksustamisega seotud eelnõus tuleb täiendusi ja muudatusi,
mille osas peetakse kõikide osapooltega konsultatsioone.

Lahtine on tema sõnul näiteks küsimus, kas alternatiivturgudel kaubeldavad ning mitte-EL riikide (USA jt) börsidel noteeritud väärtpaberid peaksid olema süsteemi hõlmatud, samuti veel mitmed punktid. "Seepärast on mitmed eelnõu detailid täna veel lahtised, seahulgas ka eelnõu rakendamine ning otsuseid tehakse eelnõu edasise menetlemise käigus Riigikogus," selgitas Tali.

Eelnõu koostamise aluspõhimõtted on tema sõnul aga võimalike muudatuste teostamisel jätkuvalt samad, nagu riigikogu poolt 19. detsembril 2007. aastal menetlusse võetud eelnõu puhul:
- läbi nn investeerimiskonto süsteemi võimaldatakse füüsilistel isikutel erinevat finantsvara tulumaksuvabalt vahetada;
- finantsvara määratlemisel lähtutakse n-ö tavainvestori printsiibist. See tähendab, et hõlmatud on need väärtpaberid, millesse tavaline või keskmine investor oma vara üldjuhul investeerib. Professionaalsed investorid võivad jätkuvalt väärtpaberitehinguid teostada ka läbi äriühingute.

"Sisuliselt saab täna juba investor panga vahendusel vajaliku ülevaate oma väärtpaberitehingutest. Ilmselt edaspidi on võimalik pangal ka pakkuda kliendile konkreetset toodet, et klient ei peaks eraldi ise midagi välja hakkama arvutama ning korraldatud oleks ka lihtne suhtlus Maksu- ja Tolliametiga," ütles Tali.

Eelnõu menetlemine on erinevatel põhjustel veninud 2007. aasta lõpust alates.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2009, 13:09
Otsi:

Ava täpsem otsing