Eesti eksporditurud majanduslanguses

Sirje Rank 03. märts 2009, 00:00

"See on väga dramaatiline number," ütles Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt reedel statistikaameti esialgse hinnangu peale, et aasta arvestuses kahanes Rootsi majandus neljandas kvartalis 4,9%.

"Oleme ikka oma suure ekspordi üle uhked olnud. Nüüd näeme selle varjukülge - kogu maailmamajanduse langust, mis mõjutab Rootsi eksporti," märkis ta agentuurile TT.

Rootsi rahandusminister Anders Borg ütles, et ei näe ühtegi märki kriisi raugemisest. Sellest hoolimata ei kavatse valitsus "paaniliselt tegutsema hakata". Esmatähtis on tagada, et riigi finantsid oleksid võimalikult heas seisu, kinnitas Borg.

Analüütikud prognoosivad, et agressiivselt intresse kärpinud Rootsi keskpank langetab USA ja Jaapani eeskujul baasintressi tänavu nulli. See väljavaade koos ootamatult halva SKP numbriga rõhus reedel veelgi niigi nõrka Rootsi krooni - euro maksis juba üle 11 ja dollar üle 9 Rootsi krooni.

Krooni nõrgenemine mõjub halvasti Rootsi tarbijaile, kes tunnevad end vaesemana, ehkki sissetulekud on kasvanud. Eratarbimine kahanes Rootsis läinud aasta neljandas kvartalis 3,3% ja import 5,4%. Kui turgu pole, ei aita nõrk kroon kuigivõrd ka eksporti - neljandas kvartalis kahanes eksport 7,2%.

Eurot kasutavas Soomes oli ekspordi langus eelmise aasta neljandas kvartalis veel suurem - aasta baasil kahanes eksport 14%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing