Heldur Meerits: aeg muuta eraisikute väärtpaberitulu maksustamist

03. märts 2009, 12:44

Ajal, mil investorid kannavad hiidkahjumeid
ja riigieelarve ei saa eraisikute investeeringutelt pea mingit maksutulu, on
õige aeg muuta tulumaksuseadust, ent uus seadus on liialt keeruline, ütles
investorite liidu juhatuse liige Heldur Meerits.

„Praegu, kus investorid kannavad suuri kahjumeid ning riigieelarve ei saa nagunii eraisikute investeeringutelt praktiliselt mingit maksutulu, on ka õige aeg muutuse sisseviimiseks,“ kommenteeris Meerits tulumaksuseaduse uut versiooni, mis puudutab eraisikute väärtpaberitulude maksustamist. Eelnõu on tema sõnul kindlasti samm edasi võrreldes praeguse seisuga, kus juriidilisi ja eraisikuid koheldakse suurte erisustega.

Samas möönis Meerits, et eelnõu on läinud väga keeruliseks. „Võib ette kujutada, kuidas advokaadid ja nõustajad rõõmustavad seda eelnõud lugedes, sest oma peaga läheb keskmisel investoril sellest arusaamine väga keeruliseks,“ rääkis Meerits.

„Kahjuks on rahandusministeerium keskendunud üksnes võimalike petuskeemide vältimisele ning laps võib koos pesuveega tänavale lennata,“ märkis kauaaegne investor. Eelnõu mõte peaks Meeritsa sõnul olema ühtsete ja õiglaste reeglite kehtestamine kõigile investoritele ning investeerimise soodustamine laiemalt. Kahjuks selles eelnõus ollakse veel kaugel ühtsetest reeglitest kõigile investoritele, lisas ta.

Meerits tõi välja positiivse külje pealt selle, et kindlasti muudab eelnõu Eesti investorite jaoks ahvatlevamaks. Eriti praegusel kriisiajal tuleb mõelda jõukate ja ettevõtlike inimeste riiki meelitamisele, et Eesti majandusseisu parandada, rõhutas ta.

„Ka meist rikkamad riigid on seda aastakümneid teinud, siin pole mingit uudist, näiteks elamisloa või kodakondsuse andmisega teatud summasid investeerinuile, aga miks mitte ka nn green/blue cardiga,“ tõi Meerits näiteks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2009, 13:09
Otsi:

Ava täpsem otsing