Ida-Euroopa rõhub Rootsi börsifirmasid

03. märts 2009, 10:05

Suurelt Ida-Euroopas oma tegevust
laiendanud Rootsi börsifirmade jaoks on varasemast kasvumootorist saanud täna
tõsine riskifaktor, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Stockholmi börsil on ca 20 firmat, mille müügist, börsiväärtusest või väljastatud laenudest on Ida-Euroopa osakaal üle 10%.

Alles läinud aasta juunis läks iga seitsmes Volvo toodetud veok Ida-Euroopasse. Kokku saadeti sel kuul piirkonna klientidele 3000 veokit. Tänavu jaanuaris oli number sulanud 345-le, kirjutas leht. Electroluxi andmeil kahanes kodumasinate turg Ida-Euroopas läinud aasta viimases kvartalis 15%. SEB-d ja Swedbanki ootab pikk madala nõudluse periood, kuni Balti riigid palgakärbetega oma konkurentsivõimet taastavad. Sama kehtib meediakontserni MTG kohta Bulgaarias.

Börs on Ida-Euroopas aktiivselt tegevust laiendanud firmasid kohelnud karmilt – DI uuritud 21 firmast on 17 käekäik olnud läinud aasta septembri lõpust Stockholmi börsi indeksist (-19%) kehvem. Swedbanki ja SEB aktsiad on kukkunud vastavalt 73% ja 63%. Lisaks pankadele on löögi all toorainefirmad, meedia- ja ehitusega seotud ettevõtted. Firma West Sibirien aktsia on kukkunud 61%, MTG tagurdanud 48%, Lindabi aktsia langenud 48% ning Boras Wäfveri aktsia 47%.

Kõige väiksema languse on teinud Telia Sonera (-7%) ja Tele 2 (-14%), mille käive majanduskonjunktuurist nii suurelt ei sõltu, kirjutas leht.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. March 2009, 14:20
Otsi:

Ava täpsem otsing