Uus pistik viib kodus tekkiva energia vooluvõrku

03. märts 2009, 17:51

Kaotsiminevat energiat tekib kodus pidevalt
– seda õhkub külmkapist ja praeahjust, õues lehvivast lipust ning jalamatist,
kuhu peale külla tulevad inimesed astuvad. Uus leiutis võimaldab majapidamises
tekkivat energiat seinakontakti kaudu vooluvõrku viia ja niimoodi elektriarvet
vähendada.

Idee oli üks 50 finalistist selle aasta keskkonnasõbralike vidinate disainivõistlusel, mis toimus 27. veebruaril New Yorgis. Ettevõtte Smart Disain loodud seade koosneb adapterite komplektidest, mis muudavad tavalised majapidamisseadmed energiatootjateks, mis pistikupesa-laadse lisaseadme abil energiat vooluvõrku tagasi saadavad, kirjutas Physorg.

Lisaks treeningvahenditele, näiteks jalgrattatrenažöörile, sobivat energiatootjateks veel külmkapid ja praeahjud, mis toodavad soojust, mida saaks spetsiaalse paneeli abil kokku koguda ning elektriks muuta. Lisaks tekib kõikjal energiat liikumisest: jalamatt, millele pidevalt peale astutakse, laste batuut ning tuule käes lehviv lipp toodavad kõik kineetilist energiat, mida saaks muuta elektriks ning seinakontakti kaudu vooluvõrku tagasi saata. Kuigi nii saadav elektrikogus poleks kuigi suur, kompenseeriks see siiski osa kasutatud energiast.

Disainerid loodavad, et kui nende elektrit vooluvõrku tagasi viivad pistikud on piisavalt lihtsasti kasutatavad, julgustab süsteem arendama tulevikus majapidamisseadmeid, mida saab kasutatada elektri tootmiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2009, 12:59
Otsi:

Ava täpsem otsing