Jaapan jagab elanikele toetusi sisetarbimise tõstmiseks

05. märts 2009, 12:13

Mõnede Jaapani regioonide elanikud hakkavad
juba neljapäevast saama riigilt toetust , et tõsta Jaapani turu sisetarbimist
kriisi olukorras, teatas RIA Novosti.

Jaapani parlamendi alamkoda võttis teisel hääletamisel häälte enamusega vastu seaduslikud aktid, mis reguleerivad elanikele rahaliste toetuste jagamist ja teiste abimeetmete rakendamist, tõstmaks elatustaset ja parandamaks riigi majandusolukorda.

Esmalt planeeriti igale täiskasvanud elanikule jagada 12 000 jeeni (1500 krooni) ja 20 000 (2495 krooni) jeeni lastele ning vanuritele, deklareerides neid kui vähekindlustatuid. Hiljem aga majanduslik kriis riigis süvenes ja toetuste jagamise eesmärgiks sai hoopiski sisetarbimise suurendamine.

Jaapani valitsusjuht Taro Aso, kes on praeguse valitsuskabineti kõige rikkam liige ja kelle vara hinnatakse minimaalselt viie miljoni dollari suuruseks, ütles varasemalt, et selle toetuse vastuvõtmine on alandav. Pärast teist lugemist nõustus Jaapani rikkaim valitsusjuht toetuse vastuvõtmisega, märkides, et võtab selle raha vastu vaid selleks, et aidata riiki kriisist välja tulla.

Toetuste tarbeks läheb eelarvest ligi 20 miljardit dollarit, vormistamise protseduuri peale kulub veel 825 miljonit dollarit.

Eksperdid peavad taolist toetust kasutuks ja väheefektiivseks. Varasem kogemus mõnedes regioonides näitab, et ligi 70% elanikest, kes on riigilt toetust saanud, ei kuluta saadud raha, vaid hoiavad seda mustadeks päevadeks.

Toetust saavad ka Jaapanis elavad välismaalased, kelle on elamisluba.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. March 2009, 12:13
Otsi:

Ava täpsem otsing