Kriisi ajal tapetakse end sagedamini

05. märts 2009, 18:11

Tallinna Ülikooli professori Airi Värniku
sõnul näitab pikaajaline statistika, et järsud muutusteperioodid ühiskonnas on
alati kaasa toonud suitsiidide arvu kasvu.

"Eestis oli viimaste aastakümnete tipp 1995. aastal, mil toimus 614 enesetappu. Sellele aga järgnes kiire langus ehk ühiskonna kohanemine muutustega," rääkis Värnik Tallinna Ülikoolis peetud avalikus loengus, vahendab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Värnik märkis, et eriti madalale langes enesetappude arv 2007. aastal. Eelmise aasta suitsiidinumbrit ei ole veel kokku arvutatud.

"Kuigi mul pole selle kohta veel mingit statistilist tõestust, on karta, et praegune majanduskriis toob taas kaasa enesetappude arvu kasvu. Suitsiid on ühiskonna olemise tundlik baromeeter, mis näitab ühiskonna heaolu ning toob välja riski- ja kaitsvad faktorid," rääkis Värnik.

Värniku sõnul ei anna võrdlev statistika alust arvata, nagu oleksid just soome-ugri rahvastel eriline kalduvus enesetappudele. Samas oli enesetappude osakaal võrreldes elanike arvuga endises Nõukogude Liidus kõrgeim just Baltimaades. Seda on Värniku sõnul põhjustanud mitmete tegurite koosmõju - poliitilised olud, alkoholism, perekondade lagunemine ja religiooni vähene mõju.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. March 2009, 18:11
Otsi:

Ava täpsem otsing