Lähedaste toetus on sportlastele ülioluline

05. märts 2009, 12:42

Uus uurimus näitab, et pere ja sõprade
toetus parandab märkimisväärselt sportlase tulemusi.

Siiani on sportliku edu taga nähtud peamiselt kaht tegurit – andekus ja kõva töö. On isegi öeldud, et sportlike tulemuste taga on 1 protsent andekust ja 99 protsenti tööd, kuid ilma andekuseta pole tippu siiski asja.

Ilmselt pole see siiski kõik. Exeteri ülikooli teadlased uurisid 197 Briti amatöör-golfimängija tulemusi, kes vastasid ka küsimustikule oma suhete ja lähedaste toetuse kohta. Lisaks andsid nad vastused ka küsimustele enesekindluse kohta enne olulist võistlust ning mitmesuguste tegurite kohta, mis võivad põhjustada stressi ja ängistust, kirjutas LiveScience.

Uuringu tulemusel selgus, et lähedaste suuremat toetust nautinud sportlastel õnnestus rada läbi teha väiksemate löökide arvuga. Erinevus oli keskmiselt üks löök ühe augu kohta. Pingelises olukorras ebaõnnestusid eelkõige need mängijad, kes said lähedastelt kõige vähem toetust.

„Meie uuring näitab, et pere ja sõprade mõistev suhtumine ja toetus on sportlasele väga olulised,“ ütles Tim Rees Exeteri ülikoolist. „Loomulikult on olulised ka treeningmetoodika ning õnn, kuid julgustavad sõnad või viiped võivad olla otsustavaks teguriks, mis aitavad jalgpalluril jõuda väravani või sprinteril joosta uus rekord.“

Uuring keskendus küll golfimängijaile, kuid teadlased usuvad, et sama kehtib ka teiste spordialade esindajate puhul ning tõenäoliselt mitte ainult spordis, vaid ka töös. Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Journal of Social and Clinical Psychology.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. March 2009, 11:47
Otsi:

Ava täpsem otsing