BÖRS: aktsiaid saab nüüd juba taskuraha eest

06. märts 2009, 17:43

Aktsiate hinnad on langenud juba nii
madalale, et tuhande krooniga saab neid üsna märkimisväärse hulga.

Need, kes osalesid vähem kui kaks aastat tagasi Ekspress Grupi aktsiate avalikul esmaemissioonil tuhande krooniga, said toona kümme meediakompanii aktsiat. Täna saab selle raha eest juba 150 Ekspress Grupi väärtpaberit.

Arco Vara aktsiaid sai toona tuhande krooni eest märkida veerandsada, täna saab sama raha eest 800 kinnisvarafirma aktsiat.

Täna on maksab üle saja krooni vaid üks Tallinna börsil noteeritud aktsia - Tallinna Vesi. Alla kümne krooni maksvaid aktsiaid on kaheksa ehk praktiliselt pool börsil kaubeldavatest ning viis neist ei maksa enam viit kroonigi.

Aga väikese summa eest ei saa mitte ainult suure hulga Tallinna börsi aktsiad, vaid ka alles mõni aeg tagasi maailma suuremate ja kallimate hulka kuuluvaid.

Nii saab tuhande krooni eest täna üle viiekümne Citigroupi aktsia (kui kasutada Eesti maaklerfirma teenuseid, kus teenustasud on suhteliselt kallid), kaks aastat tagasi poleks sama raha eest saanud isegi kahte pea kahe triljoni dollari suuruse bilansimahuga finantshiiu aktsiat. Citigroupi turuväärtus on täna 5,6 miljardit dollarit ehk laias laastus sama palju, kui palju oli Hansapanga väärtus neli aastat tagasi, mil Swebank selle üle võttis.

Swebanki aktsia ise maksab 18,6 Rootsi krooni ehk 24,7 Eesti krooni. Tuhande krooni eest saab neid 40 (teenustasusid arvestamata). Neli aastat tagasi oleks selle raha eest saanud vaid kolm Swedbanki aktsiat.

Kui Citigroupi tulevik on üsna tume, siis 1929. aastal oma nime saanud Bank of America peaks kõige eelduste kohaselt ka selle finantskriisi üle elama. USA suurimaks pangaks tõusnud ettevõtte aktsia hind maksab täna umbes 40 krooni, mis tähendab, et 1000 krooni eest saab neid veerandsada. Kaks aastat tagasi maksis panga aktsia umbes 50 dollarit ehk üle 600 krooni.

Pea pooled USA aktsiad maksavad täna vähem kui viis dollarit (60 krooni) ja üle kolmandiku alla kolme dollari (37 krooni). Aktsiate hinnad pole odavad mitte ainult suhtarvude järgi, vaid ka numbriliselt.

Nokia aktsiaid siiski tuhande krooni eest kümmet tükki veel ei saa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. March 2009, 17:43
Otsi:

Ava täpsem otsing