Aktsiaid saab peenraha eest

Tõnis Oja 09. märts 2009, 00:00

Aktsiate hinnad on langenud juba nii madalale, et tuhande krooniga saab neid üsna märkimisväärse hulga.

Need, kes osalesid vähem kui kaks aastat tagasi Ekspress Grupi aktsiate avalikul esmaemissioonil tuhande krooniga, said toona kümme aktsiat. Praegu saab tuhande krooni eest juba 150 Ekspress Grupi väärtpaberit.

Arco Vara aktsiaid sai toona tuhande krooni eest märkida veerandsada, nüüd saab sama raha eest 800 kinnisvarafirma aktsiat.

Praegu maksab üle saja krooni vaid üks Tallinna börsil noteeritud aktsia - Tallinna Vesi. Alla kümne krooni maksvaid aktsiaid on kaheksa ehk praktiliselt pool börsil kaubeldavatest aktsiatest ning viis neist ei maksa enam viit kroonigi.

Aga väikese summa eest ei saa mitte ainult suure hulga Tallinna börsi aktsiaid, vaid ka alles mõni aeg tagasi maailma suuremate ja kallimate hulka kuuluvaid. Nii saab praegu tuhande krooni eest üle 50 Citigroupi aktsia (kui kasutada Eesti maaklerifirma teenuseid, kus teenustasud on suhteliselt suured). Kaks aastat tagasi poleks sama raha eest saanud isegi kahte pea 2 triljoni dollari suuruse bilansimahuga finantshiiu aktsiat, mille turuväärtus on praegu 5,6 miljardit dollarit ehk laias laastus sama palju, kui palju oli Hansapanga väärtus neli aastat tagasi, mil Swedbank selle üle võttis.

Swedbanki aktsia ise maksab 18,6 Rootsi krooni ehk 24,7 Eesti krooni. Tuhande krooni eest saab neid 40 (teenustasusid arvestamata). Neli aastat tagasi oleks selle raha eest saanud vaid kolm Swedbanki aktsiat.

Kui Citigroupi tulevik on üsna tume, siis 1929. aastal oma nime saanud Bank of America peaks kõige eelduste kohaselt ka selle finantskriisi üle elama. USA suurimaks pangaks tõusnud ettevõtte aktsia hind maksab praegu umbes 40 krooni, mis tähendab, et 1000 krooni eest saab neid veerandsada. Kaks aastat tagasi maksis panga aktsia umbes 50 dollarit.

Pea pooled USA aktsiad maksavad praegu vähem kui 5 dollarit (60 krooni) ja üle kolmandiku alla 3 dollari (37 krooni). Aktsiad pole odavad mitte ainult suhtarvude järgi, vaid ka numbriliselt.

Nokia aktsiaid siiski tuhande krooni eest kümmet tükki veel ei saa.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing