Hinnad sammuvad allapoole

Virge Lahe 09. märts 2009, 00:00

Aasta arvestuses tõusid veebruaris hinnad 3,4%.

Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere ütles, et majandusaktiivsuse kokkutõmbumisel jätkub surve hindade alanemisele. "Nii on reageerinud juba paljude teenuste hinnad, nt takso- ja majutusteenused, üür, söömine väljaspool kodu. Samas võtab majanduslanguse jõudmine osa kommunaalteenuste hindadesse rohkem aega," kommenteeris Lindpere.

Ta lisas, et soojusenergia odavnes veebruaris 5 protsenti ja lähiajal alanemise trend jätkub.

"Positiivsena tasub kindlasti mainida piimatoodete letihindade langemist, mis tuleneb suuresti ülepakkumisest ja kokkuostuhindade alanemisest. Piimatoodete hinnad alanesid aasta teisel kuul peaaegu 2 protsenti. Samas on teravilja- ja lihatooted veel vähe odavnenud, mistõttu on siin oodata suuremat hinnalangust, prognoosis Lindpere.

Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum uskus, kui tarbijahinnaindeks peaks samas tempos langema, nagu ta seda viimased kuud on teinud, siis aasta lõpuks on indeks ikkagi plussmärgiga.

"Kui tarbijahinnaindeks sama tempoga langeb, siis jätkub langust veel kümneks kuuks," arvas Kuum. "Kuna eelmise aasta teisel poolel hakkas hinnatõus väga pidurduma, siis 0protsendise tarbijahinnaindeksi saavutamine läheb raskemaks. Aasta lõpul peaks indeks ikkagi olema plussmärgiga."

Osa hinnalangusi on seotud väljaspool maailmaturuhindade langusest, mistõttu Kuuma sõnul sisseveetav toore odavneb, nagu metallid või nafta. "Seepärast ei tohi meie tootjate hinnatundlikkust ka ületähtsustada, sest paljudel juhtudel on nad kandnud soodsamad toormeostud üle hinnalangusse," põhjendas ta.

Kuum leidis, et kriisil peaks olema mõistlik pikkus, et ta kõigini jõuaks. "Teine kvartal kulub ikka väga marjaks ära, et lastaks mõistlikkuse piirides õhk välja, aga samal ajal ei põhjustaks ülisuuri koondamisi," uskus Kuum.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:58

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing