BÖRS: Kui sügaval on põhi?

09. märts 2009, 17:25

Kui veel paar kuud tagasi oli analüütikute
peamine sõnum investoritele, et tänu aktsiate odavusele on kätte jõudnud sajandi
ostuvõimalus, siis nüüd on see asendunud küsimusega, kui sügaval on
põhi.

USA aktsiaturud kukkusid möödunud nädalal 12 aasta madalaimale, Jaapani aktsiaturg täna 26 aasta madalaimale tasemele. Tosinkonna aasta madalaimatel tasemetel on enamik Euroopa aktsiaturgudest.

Tänane Wall Street Journal arutles teemal, kui sügavale võivad turud veel kukkuda. Kas Dow Jonesi tööstuskeskmise langemine 5000 punktini ja S P 500 indeksi kukkumine 500 punktini on reaalsed? Eelmisel nädalal langes maailma tuntuim aktsiaindeks alla 7000 tuhande punkti taseme 6544 punktini, S P 500 indeks 666,79 punktini.

Investeerimispanga Goldman Sachs analüütik David Kostin presenteeris veebruari lõpus S P 500 indeksi liikumise võimaluste kolme stsenaariumi, millest kõige negatiivsem viis selle vahemikku 400 kuni 500 punkti.

Ehkki Kostin ise ei usu indeksi langemist nii madalale, on piisavalt turuosalisi, kes seda usuvad ning panustavad sellele. Oma prognoosiks pakkus ta indeksi püsimust vahemikus 650 kuni 750 punktini ning aasta lõpuks võimalikku tõusu 940 punktini ehk siis teisisõnu praeguse tasemega võrreldes enam kui kolmandiku võrra.

Aasta lõpu suhtes on positiivne ka JP Morgani USA aktsiaturgude peastrateeg Thoma Lee, kelle arvates ollakse praegu 1932. aastas (1929. aasta krahhi järgses) ehk langeva turu lõpu tasemel ning aasta lõpuks võib S P 500 kerkida kuni 1100 punktini, ehk praegusega võrreldes 60 protsenti.

New Yorgi ülikooli finantsajaloo professor Richard Sylla arvab, et Dow Jonesi tööstuskeskmise põhi on 6000 tuhande punkti lähedal.

Investeerimispanga Morgan Stanley aktsiaturgude strateegid Graham Secker ning Charlotte Swing ennustavad edasist langust ka Londoni börsile, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg. Nemad tuginevad oma prognoosides Shilleri meetodil, kus aktsiate hinna ja kasumi suhtesse arvesse võetud ka inflatsioon. Selle kohaselt on Londoni börsi FTSE indeks 25 aasta madalaimal tasemel.

Meetodi töötas välja Yale’i ülikooli professor Robert Shiller.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. March 2009, 17:59
Otsi:

Ava täpsem otsing