Sinu palk langeb, võta või jäta

Kadri Paas 10. märts 2009, 00:00

Raul Puusepp ei soovinud eile õhtul Äripäevale veel konkreetsetest palgakärpe numbritest kontserni piires kõnelda, sest peab just täna palgamuutustest töötajatele rääkima.

"Ma ei tahaks, et nad sellest lehest loevad," lausus ta.

Kolm nädalat tagasi ütles ta intervjuus Äripäevale, et inimesed on praegu nõus loobuma 20-30 protsendist oma sissetulekust.

"Kindlasti peaks kõik töötajad korraga kokku kutsuma ja neile plaanist niimoodi kõnelema. Ühekaupa ei tasu katsetada. Sel juhul võivad kuulujutud ja põhjendamatud pinged tekkida," soovitas ASi Invicta nõukogu liige, koolitustreener Mihkel Pärjamäe.

Ta peab oluliseks, et palgakärbe puudutaks kõiki töötajaid. "Igal juhul peaks arvestama solidaarsuse printsiipi. Kui palku langetatakse kõigil näiteks 10 protsenti, siis kaotavad kõige enam juhid, kuid neil on ka võimalus headel aegadel kõige rohkem võita," lisas Pärjamäe.

Eelmisel nädalal töötajatega palgakärpe kõnelustes loodetud tulemuseni jõudnud Ekspress Grupi juhatuse esimees Priit Leito tunnistas, et 1. märtsist alandas kontsern töötajate palkasid.

"Kuivõrd reklaamiturg on kõvasti langenud, siis paratamatult peame üle vaatama ka kulude poole," põhjendas Leito. Ekspress Grupis vähenevad palgad 10 protsenti, välja arvatud nendel, kelle tasu on alla 10 000 krooni. Palga alandamine puudutab kõiki, ka juhatuse liikmeid. Palku langetati tähtajaliselt ehk tänavu 1. märtsist kuni järgmise aasta 1. märtsini. Grupp hoiab niiviisi kokku ligikaudu 25 miljonit krooni.

"Selline käitumine on parem kui suur koondamine, sest võimaldab säilitada toodete ajakirjanduslikku kvaliteeti raskel ajal," lisas Leito.

Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimehe Anne Mere sõnul langetavad nemad töötajate palka 1. aprillist 10 protsenti.

"Ma ei saagi kohati aru, miks sellest palgalangetamisest nii suurt numbrit tehakse. On normaalne, et kui majandusel läheb hästi, siis palgad tõusevad. Praegu, kui majandusel läheb kehvasti, siis on normaalne, et ka palgad langevad. Minu arusaamise järgi, need ettevõtted, kes nii toimivad, tahavad olla efektiivsed," rääkis Mere.

Tema sõnul puudutab palgakärbe kõiki 880 töötajat. Firma võidab kokkuhoiust ligi 10 miljonit krooni aastas.

"Tagasiside töötajatelt? Just tulin juhtide koosolekult, kust selgus, et kõik oli väga vaikne ja kohati isegi oodati, et midagi juhtub või tehakse. Kui loed meediat, ajalehti, siis on ju näha, et kõik tegelevad koondamise või palga kärpimisega või panevad üldse uksed kinni," ütles Mere. Ta lisas, et kärbe on tähtajatu, kuid sellest hoolimata ei ole ükski töötaja lahkumisavaldust esitanud.

Liviko juht Janek Kalvi ütles, et nende firmades on palgalangetused toimunud tulemustasude arvel. "Neid inimesi, kelle sissetulekust moodustab olulise osa tulemustasu, on Eestis 220 töötajast umbes 150. Lätis aga on peaaegu kõigi töötajate sissetulek vähenenud," märkis ta.

Olympic Entertainment Group alandas esimeses kvartalis töötajate palka viiendiku võrra. Ettevõtte tegevjuhi Andri Avila sõnul on palga vähendamise järel kontsernist lahkunud paar inimest.

"Esialgne kokkulepe on sõlmitud tähtajaliselt selle aasta lõpuni ning perioodi võimaliku pikenemise üle saab otsustada aasta lõpus sõltuvalt kujunenud olukorrast meie tegevusturgudel," ütles Avila.

Kui enam ei möödu Eestis päevagi ilma, et mõni ettevõte teataks töötajate palkade langetamisest, siis veel kuus kuud tagasi pidasid paljud ettevõtete juhid sellist abinõu mõeldamatuks.

Eelmise aasta septembris Äripäevas toimunud arvamusliidrite vestlusringis pakkus suurärimees Jüri Käo ettevõtjatele ühe päästerõngana just palkade vähendamist ning ütles, et edukad on need, kes selle otsuse teevad esimeste seas.

Toona pälvis Käo oma väljaütlemise pärast palju kriitikat nii töövõtjate kui ka tööandjate käest ning väideti, et see idee pole realistlik, sest juba Eesti seadused seda ei võimalda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing