Majandusprofessor: enne soodustusi tee SWOT-analüüs

10. märts 2009, 17:07

Kõigepealt on vaja teha korralikud
arvestused, et mida selline soodustus reaalselt annaks, kommenteeris Tartu
ülikooli majandusprofessor Olev Raju ettepanekut lubada eraisikul kulutada
ehitusremonditöödeks maksuvabalt 100 000 krooni.

„Näiteks võiks teha SWOT-analüüsi ehk panna tabelisse plussid-miinused,“ ütles Raju. „Kui see analüüs on tehtud, alles siis saab öelda, kas just selles valdkonnas on kõige targem teha soodustust.“

Raju sõnul suunab mistahes maksusoodustus majandust teatud suunas. „On selge, et selle ettepaneku käivitudes tehtaks mingil määral rohkem remonditöid,“ lausus Raju. „Võidavad eelkõige remontijad ja ehitusmaterjalide müüjad ja mingil määral majandus kindlasti elavneb.“

Samas rõhutas Raju, et ei maksa unustada, et igal maksusoodustusel on ka sotsiaalne aspekt. "Küsimus on selles, kas selline maksuvabastus elavdab majanduses just neid valdkondi, mida meil tegelikult kõige rohkem vaja elavdada on,“ ütles Raju. „Selleks ongi põhjalikku analüüsi vaja – ilma analüüsita ei oska sellele küsimusele keegi vastata.“

Ehitusmontaaživahtude tootja OÜ Krimelte juht Jaan Puusaag tegi täna ettepaneku, et eraisik võiks aastatel 2009-2010 kulutada maksuvabalt ehitusremonditöödeks 100 000 krooni. Puuusaagi hinnangul aitaks see majanduskriisi leevendada ja olukorda kiiremini stabiliseerida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. March 2009, 18:39
Otsi:

Ava täpsem otsing