Bo Christensen: maailmamajanduse langus kestab veel 2009. a lõpuni

Kaisa Tahlfeld 11. märts 2009, 00:00

Järgneb intervjuu Bo Christenseniga.

Mitmed analüütikud ütlevad, et Eesti ja meie majandus hakkab valusa leegiga põlema. Kui halvaks Teie arvates võib olukord Eestis ja teistes Balti riikides veel minna?

Praegusest läheb olukord kindlasti halvemaks. Maailmamajandus on languses ja seni, kuni välisnõudlus on nõrk, mõjutab see Eestit ja ülejäänud Balti riike negatiivselt. Meie arvame, et maailmamajanduse langus kestab vähemalt 2009. aasta lõpuni. Aga mõni asi juba paraneb - näeme varaseid märke sellest, et olukord Aasias on stabiliseerumas. 2009. aastal lähevad asjad veel halvemaks, kuid 2010. aasta pole enam nii halb.

Meie poliitikud väidavad, et Eestil ei ole devalveerimisest midagi võita. Mida Teie arvate?

Ajalooline kogemus näitab, et kui valuuta devalveerida, võib langus tulla väiksem, asjad hakkavad kiiremini paranema. Teisalt - kui te lasete valuuta kursi vabaks, devalveerite, on väga raske prognoosida, millised on tagajärjed. Me seisukohast on tegemist poliitilise otsusega. Kui te ei devalveeri, pole kahtlust, et langus tuleb pikaajalisem.

Mida arvate euroga ühinemisest - kas euroala ise pole praegu ohus?

Kui vaatate Itaaliat ja Kreekat enne eurot, siis nende valuuta oli väga ebastabiilne ja haavatav. Euroga liitudes on usaldus nende riikide vastu kasvanud. Euroga liitumine on neile selgelt kasuks tulnud ja sama kehtib Eesti ja teiste Balti riikide kohta. Kas seda praegu teha - see on jälle poliitiline otsus.

Kas Rootsi pangad on piisavalt tugevad, et kriisis vastu pidada?

See polegi nii oluline, kas Rootsi pangad on piisavalt tugevad. Olulisem on, kas Rootsi valitsus ja laiemalt Euroopa Liit on valmis Ida-Euroopat toetama.

Mida soovitaksite ärimeestele ja poliitikutele - mida teha, et Eesti oleks jälle esirinnas, kui majandus uuesti kasvama hakkab?

Minu soovitus poliitikutele ja ärimeestele: ärge kaotage külma närvi. Jääge rahulikuks ja vaadake asjadele pikemast perspektiivist - maailmamajandus hakkab ühel hetkel jälle kasvama. Kui hoiate praegu silmis pigem uusi võimalusi, siis jääte võitjaks.

Nii et aastal 2010 tuleb päike jälle välja?

Jah. Globaalsel tasandil.

Kui hästi tunnete Eestit? Paljud analüütikud on teinud erinevaid prognoose, mitte kõik ei lähe täppi, kui vettpidavad on Teie prognoosid?

Neid ei saa üldse usaldada. Tõsiselt. Esiteks, Ida-Euroopa ei ole minu valdkond. Olen ekspert globaalsel tasandil, mitte kohalikul. Asjad on palju halvemad, kui me 6-12 kuud tagasi arvasime. Praegu tuleb pigem mõista, kui halb olukord tegelikult on, selle asemel et väita, et mõne päeva pärast asjad paranema hakkavad. Meil on vaja aru saada, kuidas me tänasesse olukorda sattusime ja kuidas me kõige paremini sellest välja saaksime.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing