Diplomaadid on Eesti ettevõtjate päringutele avatud

Ain Alvela 11. märts 2009, 00:00

Välisministeeriumi asekantsler Marina Kaljurand kinnitab, et diplomaadid on valmis piiritaguste ärivõimaluste kohta infot jagama.

Kui põhjendatud on ettevõtjate ootus, et majandusdiplomaadid võiksid neile ärikontakte vahendada?

Loomulikult on ootused õigustatud. Välisministeerium esindab ja kaitseb Eesti riigi, sh ettevõtjate huve, meie üks töövaldkond on ettevõtjate esindamine välismaal.

Ma ei saa öelda, et siiamaani pole koostööd ettevõtjatega toimunud ja nüüd majanduskriisi tõttu on hakanud suhtlemine ettevõtetega arenema. Koostöö on toimunud ka seni, kuid kriisist tulenevalt on ootused välisesinduste vastu praegu suuremad. Sellepärast on see teema tõusnud ka välisministeeriumis prioriteetseks.

Lisaks konkreetse nõu ja info andmisele esindame ettevõtjate huve ka siis, kui kaitseme ELis, WTOs või mõnes teises rahvusvahelises organisatsioonis vaba turumajanduse põhimõtteid ja oleme protektsionismi vastu.

Milline valdkond kõige teravama tähelepanu all on?

Praegu on peamise tähelepanu all ettevõtjate abistamine olemasolevate eksporditurgude säilitamisel ja uute leidmisel. Jah, see on prioriteet.

Kuidas koostöö ettevõtjatega sisuliselt toimub?

Mis puudutab Eesti-sisest koostööd, siis siin oleks mõeldamatu teostada välismajanduspoliitikat koostööta majandus-kommunikatsiooniministeeriumi, Kaubandus-Tööstuskoja ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega. See koostöö toimub pidevalt, aga ma möönan, et riigi sees võiksime me olla efektiivsemad. Praegu on Eesti majandussuhete vallas olulisi riike, kus pole meie diplomaate, majandusatašeesid ega teisi Eesti riigi esindajaid. Leian, et prioriteetidest lähtudes tuleb meie esindatus üle vaadata.

Tegeleme ettevõtjate ja ekspordihuvi edendamisega ka nendes riikides, kus meil saatkondi pole, aga mis on Eesti ettevõtjatele olulised.

Näiteks hiljuti pöördus meie poole üks ettevõte palvega uurida, kuidas saaks minna Ghana turule. Eestil pole aga saatkonda üheski Aafrika riigis. Võtsime meie Berliini saatkonna kaudu ühendust Ghana saatkonnaga Saksamaal ja edastasime ettevõttele vajalikud kontaktid.

On juhtumeid, kus firmad väidavad, et neile on välishanke raames liiga tehtud. Kuigi neid juhtumeid on tagantjärele raske kontrollida, on minu üleskutse ettevõtjatele meid informeerida, kui kellelgi on plaan välisriigi hankes osaleda.

Me ei tee imesid, aga tugi näiteks diplomaatilisel kohtumisel äramärkimise näol võib mõnda riiki distsiplineerida. Me ei küsi Eesti ettevõtjate eelistamist, vaid hoolitseme, et neile ei tehtaks liiga.

Millest ettevõtja peaks alustama, kui ta plaanib diplomaatidelt nõu küsida?

Ma soovitan meilt või mõnelt ettevõtete esindusorganisatsioonilt infot küsida. Aga see küsimus peaks olema võimalikult täpne, konkreetne ja hästi formuleeritud. Küsimusele "Kuidas seal asjad käivad?" on väga raske vastata. Diplomaadid saavad edastada oma kogemust asukohariigi ärikultuuri kohta, nad saavad vahendada ettevõtjatele sealsete erialaliitude, kodade, võib-olla ka konkreetsete firmade kontakte.

Välisturgudel juba tegutsevad Eesti ettevõtjad peaksid tihedalt omavahel suhtlema. Saatkonnad on algatanud välismaal tegutsevate Eesti ettevõtjate formaalseid organisatsioone ja mitteformaalseid vestlusringe, läinud aastal loodi näiteks Leedus ja Rootsis Eesti ettevõtjate koda.

Meie jaoks võõra ärikultuuriga riigis võib küsimuse tõstatamine poliitilisel tasandil panna asjad poole kiiremini liikuma.

Millised on Teie kogemused koostööst ettevõtjatega ajast, kui olite Eesti suursaadik Moskvas?

Moskvas on meil suur saatkonnahoone, kus pakkusime esinduspinda ettevõtetele nende ürituste ja kokkusaamiste korraldamiseks. Seda võimalust kasutati agaralt.

Palju oleneb muidugi saatkonna asukohast ja selle käsutuses olevast ruumist. Näiteks Eesti saatkond Pekingis asub praegu hotellis ja seal pole võimalik suuri üritusi korraldada.

Milline on majandusdiplomaatide töö iseloom, kas nad n-ö teadlikult koguvad asukohariigi äriinfot?

Nende tööülesannete hulka kuulub muu hulgas oma asukohariigi majandusarengu jälgimine, kontaktide loomine ja vahendamine. Nimetame seda äridiplomaatiaks. Kui diplomaadilt laekub meie peamajja info, et mõnes riigis ollakse huvitatud koostööst Eesti ettevõtjatega, siis meie edastame selle info riigisisestele organisatsioonidele. Diplomaatide töö iseloom seisneb suhtlemises, suhtlemises ja veelkord suhtlemises.

Milline on Eesti aukonsulite funktsioon?

Majandusvaldkonnas väga sarnane diplomaatide omaga. Aukonsulid esindavad Eestit messidel, aitavad korraldada äriseminare, esinevad meedias, vahendavad kontakte.

Kindlasti saab ka aukonsuleid veelgi aktiivsemalt Eesti majandushuvide edendamisel kasutada. Välisminister Urmas Paet saadab lähiajal aukonsulitele vastavasisulise kirja. Diplomaatide ja aukonsulite leitud võimalike rahastajatega tegeleb Eestis edasi EAS.

Kuidas praktika näitab, kas riikides, kus meie esindused olemas, on ka majandussuhted elavamad?

Riikides, kus meie saatkond, on kõigil tasanditel suhted oluliselt aktiivsemad. Mõnel juhul on aga jooksevad majandussuhted ees ja meie tuleme järele. Statistikat vaadates nägime, et meie majandussuhted Valgevenega on arenenud ootamatult kiiresti. See oli üks põhjus, miks Minski peakonsulaat muudeti saatkonnaks.

Hiljuti avasime esinduse Indias, nüüd loodame, et ärisuhted Indiaga hakkavad arenema.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing