BÖRS: Tallink ja Arco vara olid tegijad

11. märts 2009, 18:37

Üle hulga aja toimus täna äge kauplemine
Tallinna börsil. Tallinki aktsiaga sooritati üle saja ning Arco Vara aktsiatega
86 tehingut.

Investerimisfoorumites käib juba mitu nädalat arutelu selle kohta, et Tallinki aktsia võiks peagi tõusma hakata. Laevanduskontserni eelmise kvartali (lõppes veebruaris) veostatistika oli üsna hea, eelmise finantsaastal (lõppes 31. augustil) suurimat peavalu tekitanud kõrge laenuintress (Euribor) ning kütuse hind on kukkunud eelmise aastaga võrreldes väga järsult. Seega peaksid kvartalitulemused tulema head, on aktiivsemalt sõna võtnud investorite arutlusloogika.

Kuna üldine meeleolu nii globaalsetel aktsiaturgudel aga ka Eestis on olnud üsna negatiivsed, siis pole söandanud investorid varem eriti aktiivselt Tallinki aksiaid siiski soetada.

Sel nädalal on Tallinki aktsia hind nagu paisu tagant välja saanud. Täna kallines väärtpaber päevasiseselt 15 protsenti, kauplemispeäva lõpuks jäi hinnatõusuks 11,11 protsenti ja sulgemishinnaks 4,69 krooni.
Tuleks aga siiski juhtida tähelepanu asjaolule, et ehkki reisijateveo kvartalistatistika oli Tallinkil üsna hea (kasv 14 protsenti), siis veebruaris reisijate arv kahanes ühe protsendi võrra. Soome-Rootsi liinidel kasvas veebruaris reisijate arv ühe protsendi võrra ning Eesti-soome liinidel kahanes kolm protsenti. Kaubavedu aga kukkus kolmandas kvartalis 29 protsenti.

Üle kolme miljoni käibega sai maha ka Arco Vara aktsia, mis pävasiseselt kukkus tänu ühele suurtehingule, kus omanikku vahetas 2,5 miljonit aktsiat, 25 protsenti. Tehing sooritati hinnaga 94 senti aktsia.

Tõenäoliselt on tegemist pretsedendiga Tallinna börsi ajaloos, mil ettevõtte aktsia hind langeb alla ühe krooni. Päeva lõpuks suutis Arco aktsia kukkumise tasa teha ning lõpetas eilsel sulgemishinnal ehk 1,25 kroonil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. March 2009, 18:37
Otsi:

Ava täpsem otsing