Miljardäride read hõrenesid järsult

12. märts 2009, 09:06

Forbesi värske miljardäride edetabel
näitab, et kui mullu oli nimekirjas 1125 miljardäri, siis nüüd on neid järel
vaid 793.

Miljardäride rikkus sulas 4,4 triljonilt dollarilt 2,4 triljonile. Keskmine miljardäri rikkus kahanes 3,9 miljardilt 3 miljardile dollarile.

Edetabeli eesotsas suuri üllatusi ei olnud. Kõige rikkam on jätkuvalt Microsofti looja Bill Gates, kelle vara kahanes aastataguselt 58 miljardilt dollarilt 40 miljardile.78aastane Warren Buffett tõukas teiselt kohalt kolmandaks Mehhiko rikkaima Carlos Slim Helu. Buffetti vara sulas 62 miljardilt dollarilt 37 miljardile. Carlos Slimi vara Telefonos de Mexico näol kukkus 60 miljardilt dollarilt 35 miljardile dollarile.

Kolm rikkaimat kaotasid kolme peale aastaga rikkust 68 miljardit dollarit.

Edasi aga algasid suuremad muutused. Mulluselt 14. kohalt tõusis neljandaks Oracle’i juht ja suuromanik Larry Ellison, kelle rikkus kahanes 25 miljardilt dollarilt vaid 22,5 miljardile dollarile.

Rikkus kasvas vaid 44 miljardäril, sealhulgas Brasiilia rikkaimal inimesel Eike Batistal. Viimane kasvatas varanduse 6,6 miljardilt dollarilt 7,5 miljardile, mis tõi kaasa tõusu 142. kohalt 61. Hedge fondijuht John Paulson varandus kahekordistus kuuele miljardile dollarile, mis tõstis tema asetuse 368. kohalt 76ndaks.

Verivärskeid miljardäre lisandus vähe, vaid 38 (aasta varem lisandus neid 226). Uutest superjõukatest 64 protsenti on end ise ülesse töötanud, mitte päranduse abil rikastunud.

Moskva ei ole enam miljardäride pealinn

12 kuu eest möödus Moskva New Yorgist miljardäride elukoha osas ning muutus maailma miljardäride pealinnaks. Toona elas Moskvas 74 miljardäri New Yorgi 71 vastu. Et aga toorainebuum on asendunud kukkumisega ja Venemaa majanduselu on kängunud ühes aktsiate kukkumisega, on paljud venelased kukkunud miljardäri staatusest välja. Nüüd elab New Yorgis 55 miljardäri Moskva 27 vastu. Kaks kolmandiku Vene miljardärides ehk 55, kes veel läinud aastal olid miljardärid, enam eksklusiivsesse klubisse ei kuulu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. March 2009, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing