Ansip: eurole võiks üle minna juba 2010

Anne Oja 13. märts 2009, 00:00

Peaminister ütles eilsel valitsuse pressikonverentsil, et Eesti võiks juba sel aastal Euroopa Komisjonilt ja Euroopa Keskpangalt tellida hinnangu Eesti väljavaadete kohta euroga liitumiseks. Korraline hindamine toimuks tuleva aasta alguses.

Alust selleks annavad prognoosid, mille järgi Eesti suudaks Maastrichti lepingu inflatsioonikriteeriumi täita ilmselt juba selle aasta oktoobriks või veelgi varem. "Defitsiidikriteeriumi täitmine on puhtalt valitsuse ja riigikogu kätes," ütles Ansip ja lisas, et praeguses ülemaailmses finantskriisis annaks euro Eesti majandusele täiendava usaldusväärsuse.

Swedbanki makroanalüütik Maris Lauri ütles, et euro kasutuselevõtt tuleva aasta 1. juulil on võimalik teatud tingimustel, kuid kas nende täitmine on usutav, tuleks küsida Andrus Ansipilt.

"Teatud tingimustel on see võimalik," kommenteeris Lauri Ansipi avaldust, mille kohaselt võtab Eesti euro kasutusele juba 2010. aasta 1. juulil. "See on lihtne, kas täidetakse kriteeriumid või mitte," täpsustas Lauri.

Endine rahandusminister Aivar Sõerd ütles, et saabumas on olukord, kus Eesti eurovalmidus sõltub vaid siinsete poliitikute valikutest.

Sõerd rääkis, et Eesti on suure tõenäosusega 2010. aasta suvel valmis eurole üle minema.

Küsimusele, kas Sõerd ise usub, et poliitikud otsustamisega hakkama saavad, vastas mees: "Peab hakkama saama. Riskid võivad kasvada, kui euro perspektiiv edasi lükkub."

Värskes hinnangus Eesti majanduse olukorrale märkis IMF, et valuutakomitee süsteem on Eestit praeguses finantskriisis "hästi teeninud", kuid et eurole üleminek tagaks "kindlama varju".

Fond kirjutas, et valuutakomitee süsteem on Eesti majandust kaitsnud heitlikkuse eest, mis oleks võinud destabiliseerida ka finantssüsteemi, kuid et võimalikult kiire üleminek eurole on praegu veel parem lahendus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:59
Otsi:

Ava täpsem otsing