Cerese juht: raske aeg mõjutab inimeste väärtushinnanguid

16. märts 2009, 15:23

Raske aeg mõjutab inimeste
väärtushinnanguid, rohkem otsitakse emotsionaalset tuge, mida pakub ka
aiandus, ütles aianduskeskuse Ceres juhatuse esimees Andres Suitso.

Tema hinnangul ei lähe üldine majandusolukord päris mööda ka aiandusest, aga kindlasti ei ole õige aiandust võrrelda nö hullemate valdkondadega a la ehitus.

"Viimase 2-3 kuu müügid on jäänud veidi alla varasema aasta tasemetele, aga sellest ei saa veel midagi kindlat järeldada, kuna aianduses ongi need kuud alati ühed kõige vaiksemad," märkis Suitso ja lisas, et nagu sageli muudeski valdkondades, on aiandus samuti üsna lai mõiste - mõnevõrra erinevalt käituvad nii hulgimüük, jaekaubandus, teenused (haljastus) kui ka tootmine.

"Samas nüüd on juba päris tegusaks läinud ja otseselt mingeid surutise märke küll ei tähelda," lisas juhatuse esimees ja selgitas, et seepärast usub ta, et aiandust ei saaks päris võrrelda näiteks esmatarbekaupade või ehituskaupade müügi langustega. "Siiski arvan, et kõik need, kes suudavad teha 2008.a võrreldes ligilähedase tulemuse ka 2009.a, need on oma tööga väga hästi hakkama saanud," mainis Suitso.

Edukamad kuud aianduses on ikka alati aprill ja mai, siis tehakse tublisti üle 1/3 terve aasta müügist, ütles Suitso ja leidis, et aiandusäris on üsna tavaline, et novembri ja maikuu käive erineb isegi enam kui 10kordselt.

"Oleme raskeid aegu ennegi üle elanud, eriti 1990.a alguses ja praegune situatsioon meid eriti ei kohuta, kuna kulud on hästi kontrolli all ja oleme vastavalt muutunud olukorrale operatiivselt muutnud ka oma müügistrateegiaid," nentis Andres ettevõtja.

Suitso sõnul tegevust koomale ei plaanita esialgu tõmmata, koondatud on ainult 1 inimene 40-st ja seda juba oktoobris. Juhatuse esimehe arvaste vajatakse hädasti kõiki töökäsi ja uuesti vaadatakse olukord üle juulikuus, kui hooaja tipp saab mööda. "Meil on valmis nii tegevusvariant A kui ka B, viimane juhuks kui majanduslik olukord üldiselt peaks veel raskemaks minema. Muidugi ei saa sel juhul välistada ka koondamisi. Aiandus elab tippajal palju ka hooajalise tööjõu peal, mistõttu meie jaoks on hea võimalus oma töötajate arvu reguleerida hooajalise kaadri arvukuse ja kasutamise perioodi pikkusega," lisas ta.

Kõik varasemad aastad on olnud stabiilsed ja pidev kasv on toimunud, viimasel 2-3 aastal on käibekasv olnud eriti kiire ja stabiilselt on kasvanud ka tegevuskasumid.

Cerese käive 2007 IV kvartalis oli 5 347 257 krooni ja 2008.aastal 5 353 300 krooni. "Üldiselt olid tulemused samasse auku kui aasta tagasi, kuude lõikes võib öelda, et oktoober oli võrreldes 2007.a oktoobriga veel oluliselt parem, november ja detsember veidi kehvemad," kommenteeris Suitso Cerese käivet, lisades, et reeglina on IV kvartalis alati väikesed kahjumid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. March 2009, 15:28
Otsi:

Ava täpsem otsing