Metallitehase juht: ümbrikupalk vaid siis, kui raha enam üldse ei liigu

18. märts 2009, 14:18

Meie jaoks ei ole ümbrikupalga temaatika
aktuaalne, sest oleme oma tootmispinnad ja seadmed rendile andnud ning tegeleme
vaid kinnisvara haldamisega, ütles OÜ Tartu Metallivabrik tegevjuht Virginijus
Brilis.

Küll aga soostus ta vastama Äripäeva päevaküsimusele – mis peaks juhtuma, et teie ettevõttes hakataks maksma ümbrikupalka – teoreetiliselt. „Selleks peab midagi väga kapitaalset juhtuma, näiteks kui rahad enam üldse ei liigu, kui klientidelt ei laeku sentigi ja pangad on totaalses finantskriisis,“ lausus Brilis. „Et olukorrast välja rabeleda, et töötajatele tehtud töö eest mingitki tasu maksta, võiks ehk ümbrikupalk kõne alla tulla.“

Brilise sõnul nägi ta majanduskriisi ette ning loobus mullu põllu- ja metsamajandustehnika tootmisest allhanke korras ning andis kõik tootmispinnad ning seadmed rendile senisele tellijale, Rootsi kapitalil põhinevale OÜle Westenpark. „Meie töötajad läksid Westenparki üle, firma maksab neile palka ja muidugi mitte ümbrikupalka,“ rääkis Brilis. Tema andmeil on endisest Tehas Võidust välja kasvanud Tartu Metallivabrikus tööl veel vaid kümmekond inimest, kes tegelevad kinnisvara haldamisega.

Maksu- ja tolliamet alustas koostöös Tallinna linnaga ulatuslikku ümbrikupalga vastast kampaaniat, mille eesmärk on avalikkuse teavitamise teel ära hoida maksualaseid õigusrikkumisi. Maksuhaldur ja Edgar Savisaare juhitav Tallinna linnavalitsus näevad keerulises majandusolukorras riski, et ettevõtjad võivad oma eksistentsi nimel hakata rohkem kasutama ka ebaausaid vahendeid ning soovivad juhtida inimeste tähelepanu sellele, et legaalsest sissetulekust sõltuvad mitmed sotsiaalsed garantiid.

Hinnanguliselt saab ümbrikupalka iga kümnes inimene ja riigieelarvesse jäi seetõttu eelmisel aastal laekumata üle 1,8 miljardi krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. March 2009, 14:51
Otsi:

Ava täpsem otsing