Ansip: Almunia usub Eesti liitumisse euroga 2011 alguses

19. märts 2009, 12:31

Peaminister Andrus Ansip ütles Äripäevale
pärast äsjalõppenud kohtumist Euroopa Komisjoni rahandusvoliniku Joaquin
Almuniaga, et kuigi Almunia kiidab Eesti püüdlusi euroga liitumiseks, ei
pea ta seda võimalikuks veel järgmise aasta suvel.

„VoliAndrus Ansipnik Almunia tunnustab meie pühendumist liituda eurotsooniga nii pea kui võimalik, ta kiidab ka range eelarvedefitsiidi järgimist ja soovi täita Maastrichti kriteeriumeid. Samas on tal ka kahtlused, kas eesmärk eurotsooniga liituda 1. juulist 2010 on reaalselt ka saavutatav või mitte,“ sõnas Ansip.

Peaminister lisas, et praegustes oludes on määramatus liiga suur ja pole võimalik selgeid ja kindlaid prognoose teha erinevate kriteeriumide täitmise osas. „Almunia arvas, et esimene juuli võib olla liiga vara ja 1. jaanuari 2011 peab ta märksa reaalsemaks,“ lisas Ansip.

Ansipi sõnul räägiti tänasel kohtumisel lisaks euroga liitumisele ka Eesti majanduse olukorrast, rahandusest ja tulevikuväljavaadetest. „Liitumine euroga ei ole mitte ainult valik, vaid ka kohustus, mille oleme võtnud endale liitumislepinguga,“ rõhutas peaminister. „Ka Euroopa Komisjonis on täielik mõistmine, et liitumine annab Eesti majanduskeskkonnale juurde atraktiivsust ja usaldusväärsust investorite silmis,“ lisas Ansip.

Ansip: meie soovime liituda tugeva euroga

Kätt Euroopa euroga liitumisele 2010. aasta keskel ette panna ei saa, kuid enne tuleb peaministri sõnul teha ära suur töö. „Defitsiidikriteeriumi täitmine on sada prAndrus AnsipAndrus Ansipotsenti meie kätes, meie valitsuse ja meie parlamendi kätes,“ selgitas Ansip.

Ainult kriteeriumide täitmisest ei piisa, lisas ta ning ütles, et Eesti peab arvestama ka liikmesriikide seisukohtadega, avaliku arvamusega liikmesriikides ning üldise fooniga. „Üldine foon on kujunenud Euroopas selliseks, et niipea, kui keegi räägib soovist liituda, tekib avalikkuses arvamus, et nõutakse kriteeriumite lõdvendamist,“ rääkis peaminister ning lisas: „Eesti puhul on seisukoht kogu aeg olnud selge, me ei soovi kriteeriumide muutmist.“

Ansip tunnistas, et oleme kunagi küll viidanud sellele, et kriteeriumide tõlgendamine pole kõige parem, aga nende muutmist pole Eesti kunagi soovinud. „Oleme veendunud, et kriteeriumite nõrgemaks muutmine praegusel ajal on täiesti vale signaal, see muudaks euro nõrgemaks ja vähem usaldusväärsemaks. Aga meie sooviksime liituda tugeva euroga,“ ütles peaminister.

Uurides, kas Eestit võivad oodata täiendavad eelarvekärped, vastas Ansip, et kahe kuu maksulaekumiste põhjal on vara prognoosida. „Kindlasti ei saa teha järeldust, et mingeid probleeme eelarvedefitsiidiga ei tule. Meil on suured probleemid tekkimas töötukassaga, kuna töötukassa nõukogu otsustas tõsta maksumäärasid varasemale tasemele ehk 0,5% ja 1%, mitte nagu soovitas valitsus,“ selgitas peaminister.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2009, 13:18
Otsi:

Ava täpsem otsing