Holst Singers esineb Eestis

Kersti Inno 20. märts 2009, 00:00

Dirigent Stephen Layton on tõusnud viimaste aastatega Britannia enim imetletud dirigendiks. Ka Eestiga on tal olnud toredaid loomingulisi kontakte: näiteks veebruari lõpus juhatas ta Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontserte Hiinas ja Lõuna-Koreas, ning käinud dirigeerimas Haapsalu Vanamuusikafestivalil.

Holst Singers on suur ja professionaalne segakoor. Koori hiljutisi kõrghetki oli John Taveneri suurteose "The Veil of The Temple" kaks ülimenukat ettekannet, mis kestsid terve öö. The Timesi ajakirjanik kommenteeris kuuldut sõnadega: "Ma ei usu, et kuulen sel aastal sellest veel haaravamat laulmist."

Viimase aja ettevõtmiste sekka mahuvad veel Schnittke Reekviemi ettekanne ning õhtu Thomas Tallise ja Arvo Pärdi sakraalmuusikaga, mida The Times kirjeldas kui "interaktiivselt kontserdilkäiku selle ülimas ilmutuslikkuses".

Inglise kooritraditsioonist läbiimbunud kooril ja selle dirigendil on eriline huvi eesti koorimuusika, eeskätt Arvo Pärdi ja Veljo Tormise loomingu vastu. Holst Singers on esitanud mitmeid Arvo Pärdi teoseid ning Stephen Layton on sõlminud temaga tänu salvestustele ja koostööprojektidele erilised sidemed.

Ent helilooja, kes vallutas tõeliselt koori meeled, oli Veljo Tormis. Stephen Layton tutvustas tema loomingut Holst Singersile 2001. aastal ning koor kiindus Tormise muusikasse. Selle tulemusena sündis CD Tormise muusikaga koostöös plaadifirmaga Hyperion Records. Inglased laulavad Tormist puhtas eesti keeles ning see kõlab üllatavalt värskelt ja kaunilt!

Holst Singers annab Eestis kolm kontserti, mille avavad kaks meistriteost koori kodumaalt. Charles Villiers Stanfordi "Kolm ladina motetti" ja Hubert Parry "Hüvastijätu laulud" on loodud ajal, kui Inglismaa koorid tundsid rõõmu oma maa muusika taassünnist ning neid teoseid loetakse õigusega briti parimate koorikompositsioonide hulka.

Kontserdi teine pool algab Veljo Tormise "Kahe lauluga Ernst Enno sõnadele", seejärel saab kuulata Arvo Pärdi ja Sir John Taveneri loomingut ning leedu helilooja Vytautas Miškinise pühendusteost Laytonile Angelis Suis Deus. Kavas on ka kahe ameerika helilooja teosed: Morten Lauridseni "O Magnum Mysterium" on arvatavasti selle ülimalt populaarse helilooja armastatumaid teoseid ning Eric Whitacre'i Sleep on saavutamas kiiresti samasugust staatust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing