Kingitused koormavad mehi, aga rõõmustavad naisi

23. märts 2009, 12:22

Uue uurimuse kohaselt on naistel kingitusi
meeldivam vastu võtta kui meestel – naised suudavad kingitustest siirast rõõmu
tunda, samal ajal kui mehed tunnevad kohe, et on kinkijale midagi võlgu.

George Masoni ülikooli psühholoog, kes on positiivseid emotsioone uurinud üle üheksa aasta, väidab, et õnneks on vaja kolme asja: sisukaid suhteid, käesolevas hetkes elamist ning tänulikkust. Oma viimastes uurimustes keskendus Kashdan just tänulikkusele, uurides, kuidas inimesed kingitustele reageerivad, kirjutas LiveScience.

Kashdani uurimuse kohaselt on kingitused meestele koormaks, naistele aga lihtsalt asjadeks, mis teevad head meelt. Mehed näevad tema sõnul kinke kui kohustusi ning tänu kui võlga, naiste jaoks on kingituste vastuvõtmine loomulik ning ei tekita ebameeldivaid emotsioone ja südametunnistuspiinu.

Teadlase sõnul võib sugudevaheline erinevus tulla ka sellest, et naised naudivad ise kingituste tegemist rohkem, seega ei tundu hüpoteetilise tänuvõla maksmine neile nii koormav. Tasub aga siiski meeles pidada, et sugudevahelisi erinevusi analüüsivad uurimused teevad enamasti suuri üldistusi, seega ei tasu imestada, kui lugeja ise kirjeldatud stereotüüpide alla ei mahu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. March 2009, 12:22
Otsi:

Ava täpsem otsing