Läänemere regioon majanduslanguses

24. märts 2009, 12:12

Täna avalikustatud ülevaates Läänemere
äärsete riikide majandusväljavaadetest prognoosib Swedbank regioonis sel aastal
2,2%list majanduslangust ning tuleval aastal vaid 0,7% suurust kasvu.

Kõige paremini läheb regiooni riikidest Poolal, mis ei ole kuigivõrd ekspordist sõltuv ning suudab majanduslangusest hoiduda.

Balti riikidest prognoosib Swedbank Lätile tänavu 15% suurust SKP langust, Eestis ja Leedus kahaneb SKP vastavalt 8% ja 6%. Tuleval aastal on Balti riikidest esimesena plussis Eesti, kus prognoositakse 1% suurust SKP kasvu, Läti SKP kahaneb tuleval aastal 4,2% ja Leedu SKP 3%. Miinusest saavad selle prognoosi järgi tuleval aastal välja kõik Skandinaavia riigid.

Swedbank kirjutab analüüsis, et hoolimata 2009-2010. a aneemilisest kasvust jääb Läänemere piirkond perspektiivis jätkuvalt suure potentsiaaliga piirkonnaks nii kaubanduse kui investeeringute jaoks. Konvergents ELi uute ja vanade liikmesriikide vahel jätkub. See ei toimu aga iseenesest. Lähiperspektiivis peaks majanduspoliitika põhirõhk olema nõudluse toetamisel, pikemas perspektiivis aga konkurentsivõime kasvatamisel, kirjutas Swedbank.

2007. a kasvas Läänemere äärsete riikide SKP 3,6%, mis läinud aatal kahanes 1,1%le.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. March 2009, 12:41
Otsi:

Ava täpsem otsing