Läti tõmbab Eesti kaasa

24. märts 2009, 17:18

Balti riikide euroga seotud valuutad on
aeglaselt põlev süütenöör, mis võib süvendada regiooni majanduslikku kriisi enne
lõplikku kollapsit, teatas Royal Bank of Scotland Group Plc Bloombergi
vahendusel.

Bloomberg kirjutab, et Läti, Eesti ja Leedu on hoidnud oma valutaasid euroga seotud kogu globaalse majanduskriisi jooksul, sellepärast nende majandused kannatavad lõpuks sügavaima retsessiooni all terves Euroopa Liidus.

"Sellises unikaalses ja ekstreemses olukorras, kui sa ei lase valuutasid vabaks, siis pead ulatuslikult vähendama kohalikku nõudlust," ütles Bloombergile RBS Londoni Euroopa majanduse uuringujuht Timothy Ash.

Läti majandus kukkus viimases kvartalis 10,3%, Eesti majandus 9,7% ja Leedu SKP kahanes läinud aasta neljandas kvartalis 1,5%, mis on esimene langus 9 aasta jooksul. Bloombergi hinnangul tõstab nõrgem valuuta eksporti ja aitab majandust.

Timothy Ash leiab, et Läti peab ümber konfigureerima oma valuuta selle aasta lõpuks ning devalveerima valuutat rohkem kui 50% võrra, kui majandus tõmbub kokku ligi 25%. "Riik jookseb suurde fiskaal-defitsiiti ja on sunnitud võtma rohkem riigilaenu," lisas ta.

Kolme riigi majanduse vastastikune sõltuvus tähendab, et kui läheb Läti, siis lähevad ka teised, arvab Ash. IMF,mis kaldub soosima ujuvat valuutakursi reziimi, lubas Lätil hoida oma valuutat. Seda valitsuse fikseeritud valuuta eelistamise pärast, kuna see võib mõjutada Eesti ja Leedu devalveerimist.

New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini ütles, et IMF tegi suure vea, kui andis Lätile laenu ja lubas oma valuutat säilitada.

Ash leidis, et Balti riigid peaksid korrastama oma valuutasid nõrgemaile tasemetele või laskma valuutadel vabalt ujuda. "Nad ütlevad, et nad vajavad seotud valuutat pangasektori säilitamiseks, kuid nad sõidavad oma majandustega retsessiooni, hoides pankade „kohustused madalatena“, märkis Ash.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. March 2009, 17:27
Otsi:

Ava täpsem otsing