Swedbank: Balti riikidel eurole üleminekuks head väljavaated

24. märts 2009, 12:41

Balti riikidel on tänastes majandusoludes
kujunenud head väljavaated kiireks üleminekuks eurole, kirjutab Swedbank täna
avaldatud ülevaatest Läänemere äärsete riikide majandusolukorrast.

Selle eesmärgi seisukohalt on õigem ka otsus Balti riikide valuutasid mitte devalveerida, vaid minna deflatsiooni ehk n.ö sisemise devalveerimise teed, hindab pank.

„Sisemise devalveerimise valimine ning kindlaksjäämine eesmärgile võimalikult kiiresti eurole üle minna näivad olevat kõige tõhusam alternatiiv,“ kirjutab Swedbank, põhjendades seda nii Balti riikide ekspordistruktuuri, nõudluse vähenemisega eksporditurgudel kui riikide endi välja öeldud sooviga eurole üle minna.

Devalveerimise eesmärk on reeglina riigi konkurentsivõime suurendamine eksporditurgudel. Praeguses olukorras on aga nõudlus kogu maailmas vähenenud, mis vähendab taolise devalveerimise positiivset mõju, kirjutab Swedbank. Selle asemel kasvaks hoopis negatiivne mõju: inflatsioon kiireneb, kui importkaupade hinnad tõusevad, nõudlus kannatab, kui valuutalaenude tagasimaksmine muutub raskemaks ja pankrottide arv kasvab ning devalveerimine ühes riigis võib kaasa kiskuda ka naabermaade valuutad.

Swedbank märgib, et deflatsiooni valinud Balti riikidel on praegu head eeldused täita euroga liitumise kriteeriumid. Inflatsioonikriteeriumit on kergem täita ning kui riigil on väike välisvõlg, saab ka eelarvedefitsiiti hoida vähemalt mõned aastad allpool 3% piiri SKPst.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. March 2009, 12:50
Otsi:

Ava täpsem otsing