Zimbabwes on maad võtnud hinnalangus

24. märts 2009, 18:23

Zimbabwes langes tarbijahinnaindeks teist
kuud järjest. Veebruaris kukkusid hinnad 3,1 protsenti, mis vihjab, justkui
hakkaks keskpank saama jagu võitlusel maailma kõrgeima inflatsiooniga, vahendab
Bloomberg.

Jaanuaris langesid hinnad 2,3 protsenti. Aastast inflatsiooni ei ole Zimbabwes arvutatud mullu juulist saati, kui inflatsioonitempoks oli 231 000 000 protsenti.

„Inflatsioon on enneolematult tugevalt kukkunud ajast, mil Zimbabwe dollarit revalveeriti ja lubati kaubelda välisvaluutas,“ ütles Statistikaameti juht Moffat Nyoni. „Ei ole olnud võimalik prognoosida kaupade ostukorvi kulu, kuna suuremal osal aastast ei ole lihtsalt kaupu üldse olnud.“

Zimbabwe keskpank tõmbas tänavu kohalikult dollarilt 12 nulli tagant ära. Ühtlasi kaotati kõik välisvaluuta sularaha väljavõtmise piirangud ja lubati zimbabwelastel kasutada igapäeva toimingutes välisvaluutat.

„Dollariseerimine on löönud kulusid,“ ütles Harares töötav ökonomist John Robertson. „Võimalik, et protsess on juba tagasipöördumatu.“

Lõuna-Aafrikas asuva maa majandus on olnud 1980ndast aastast riiki valitsenud Robert Mugabe käe all viimasel aastakümnel igal aastal languses. Zimbabwe tööpuudus on 94 protsenti. ÜRO andmetel vajab umbes 6,9 miljonit inimest 11 miljonist toiduabi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. March 2009, 18:22
Otsi:

Ava täpsem otsing