BÖRS: Paharettide avalik paraad

25. märts 2009, 18:48

Palju on räägitud 1,2 triljoni dollari
väärtuses varadest ja kahjumitest, mille finantsettevõtted on alates 2007. aasta
juulist maha pidanud kandma. Kes on olnud selles kõige agaram?

Maailmajagude järgi arvestades on enim kaotanud USA – haihtunud on pea 67 protsenti kogu 1,267 triljonist dollarist. Järgnevad Euroopa 384,7 miljardi dollariga ja Aasia vaid 35,1 miljardiga, millega ei saaks eraldi ettevõtete arvestuses isegi esikümnesse.

Ettevõtete seas on konkurentsitu liider USA pank Wacho shy;via Corporation, mis on prügikasti saatnud 101,9 miljardit dollarit ja kapitali kaasata pole ka väga suutnud. Pank on seni väärtpaberite emissioonidega juurde krabanud vaid tühised 11 miljardit dollarit. Seega on ettevõtte finantsides parajalt kole tühimik.

Selle pärast ei pea muidugi pank ise enam väga muretsema, sest kuulub nüüd 14. kohal seisva Wells Fargo Company kaitsva tiiva alla.

Hõbedase poodiumikoha pälvib Citigroup, mis on pidanud viimase poolteise aastaga hüvasti jätma 88,3 miljardi dollariga. Pank on siiski olnud piisavalt mõjukas, et aktsiate, eelisaktsiate, allutatud võlakohustuste ja hübriidväärtpaberite kaudu on suutnud oma vihmavarju alla meelitada 109,3 miljardit dollarit. See on ka suurim summa, mille üks finantsettevõte oma plusspoolele on suutnud koguda.

Kolmas kange on American International Group 87,3 shy;miljardilise kaotuse ning 91,8 shy;miljardilise plusspoolega.

Tundub, et hiilgaslikud numbrid, mis lihtsalt kahjumite või varade ümberhindamise teel kaovad, on meid juba uinutanud. Nagu sõjaolukorras, kus hakkavad kehtima teised reeglid. Hulljulgus maksab. Aga praegu ei pea selle eest maksma kahjuks mitte ainult paharetid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. March 2009, 18:48
Otsi:

Ava täpsem otsing