TEOd raske ostmata jätta

25. märts 2009, 07:28

TEO juhtkond teeb 28. aprilli aktsionäride
koosolekul ettepaneku maksta eelmise aasta eest dividende 0,23 litti aktsia
kohta. See on juba nii vana uudis, et aktsia hind on jõudnud reageerida pea
kümnendikulise kerkimisega. Aga seda on veel vähe.

Ja olekski rohkem, kui mõningased fondid tekkinud likviidsuse üle liialt ei rõõmustaks ja oma aktsiapakke maha ei laeks. Igal juhul küündib TEO dividenditootlus endiselt ilusa 19 protsendini.

Kui nüüd korraks maha istuda ja emotsioonideta mõelda, võiks arvata, et tegemist on vägagi kauni numbriga. Sest TEO dividenditootlus ei ole ju nii kõrge või aktsia hind nii madal. Mitte sellepärast, et TEO hakkaks pankrotti minema, vaid sellepärast, et turgudele on peale pressitud hirmupitser. Omamoodi signaali erilisest olukorrast annab ka fakt, et kui eelnevatel aastatel on TEO dividenditootlus kõikunud kümne protsendi ümbruses, siis nüüd on see pea kaks korda rohkem.

TEO aktsia kaupleb kuuekordsel eelmise aasta kasumil ja kontserni turuväärtus võrdub omakapitaliga. Kui eeldada, et see jätkub ja TEO selle aasta kvartalikasumid jäävad samale tasemele nagu lõppenud aasta neljandas kvartalis, siis tuleks tuleviku P/Eks ikkagi atraktiivne 8. Kui veel vaadata ka Leedu telekomituru liidri bilanssi, siis tundub, et meile pakutakse praegu ikka väga head tehingut. Omakapital moodustab 88 protsenti bilansist, ettevõttel on vaid seitsme miljoni liti eest intresse kandvaid kohustusi ehk tublisti alla ühe protsendi bilansist. Ja viimastel kvartalitel peamiselt investeeringute tõttu kahanenud raha hulk on endiselt 150 miljonit litti.

Mulle tundub, et kui antaks, peaks vist pangast miljon krooni laenama, viis-kuus protsenti intressiks maksma ja kusagil 150 000 igal aastal endale haarama. Sellega saaks juba ehk väikestviisi rantjeeks hakata. Ja kui TeliaSonera võtabki mingil ajal ettevõtte üle, siis raske uskuda, et madalama hinnaga kui täna. Mu heal plaanil on paraku üks kitsaskoht, sest dividende on viimased aastad välja makstud rohkem, kui kasumit teenitud - käiku on läinud kogutud reserv. See aga tähendab, et selline teguviis ei ole jätkusuutlik ja ma peaks ikkagi enne pensionit veel tööle minema.

Kui just TEO ei suuda oma kasumeid veidi kasvatada ja dividendid ikkagi üle 0,2 liti aktsia kohta hoida.

TEO teenib enamiku (61%) oma käibest klassikalisest telefoniteenusest, mobiilsideteenust kontsern ei pakugi. Tavatelefoni osakaal on aga pidevalt vähenemas ja see teeb TEO kasvamise keerulisemaks, teiselt poolt toetab traadi abil sidepidamise vähenemist kasvav interneti- ja digitaaltelevisiooniklientide arv. Siiani on TEO suutnud tavatelefoniteenuse kahanemise teiste valdkondadega osavalt tasakaalustada, aga kas see nii ka jääb, on raske öelda.

Selleks aastaks ootab TEO käibe püsimist endistel tasemetel, teisalt on ettevõttel plaanis teha mullusest vähem investeeringuid, kahandada kulusid ja keskenduda digitaaltelevisiooni vaatajate arvu kasvatamisele. Ettevõtte ootus müüki stabiilsena hoida ja kulusid vähendada aitab võidelda neljandas kvartalis teravamalt esile tulnud marginaalide langusega, samas on hea uudis seegi, et fookuses hoitakse uusi, kasvavaid valdkondi ning üritatakse seal oma turuosa tugevdada. Tavatelefonide turul on turupositsiooni parandamine sisuliselt võimatu, kuna kogu turg väikese puudujäägiga kuulubki TEO-le. Muidugi on olemas ka risk, et majandussurutis jätkub ja TEO teenuseid tarbitakse vähem ning seeläbi kannatavad ka tulemused. Õnneks on tegemist aga teenustega, millele halvad majandustuuled palju mõju ei avalda. Ja selle sama surutise pärast on muidugi ka risk, et aktsia hind kukub edasi, aga see oleks selliste fundamentaalide pealt arusaamatu.

Niisiis pakub TEO praegu erakordset dividenditootlust, mis võiks just rahulikud, väiksemaid riske otsivad investorid elevile ajada. TEO tulemused on stabiilsed, bilanss tugev ja eeldused, et ajalooliselt head dividendi pakkunud TEO seda ka edaspidi teeb olemas. Lühiajalise kasumi otsijad võivad aga loota, et praegu hinda all hoidvad fondid oma isu täis saavad müüdud ning eilse seisuga 19%-line dividenditootlus seejärel hinda korralikult ülespoole hakkab lükkama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. March 2009, 07:28
Otsi:

Ava täpsem otsing