Eksperdid: näeme surnud kassi põrget

26. märts 2009, 10:55

Tegemist pole tõusuga, vaid nö „surnud
kassi põrkega“, räägivad eksperdid Inglismaa ajalehele Telegraph.

New Star fondide fondijuht Mark Harris sõnas, et ei või kunagi kindel olla, kas hiljutine ralli on püsiv või pigem lihtsalt väike põrge ülespoole. „Märtsi alguses nägime turgudel tugevat ülemüüki ja laialdast investorite pessimismi. Keskkond oli põrkeks täiesti küps,“ sõnas Harris ning lisas, et huvitaval kombel ei teinud uusi põhju turud Brasiilias ja Hiinas ning jätsid madalamad rekordid eelmise aasta novembrisse.

„Indeksvaluatsioonid on tegelikult toetavad, aga kasumite kohapealt on nähtavus kaunis kehv, mistõttu aprill võib selles vallas tulla väga keeruline ning sundida turud jälle järele andma.“ Seega ootab Harris aprillis uute põhjade testimist ning karuturu (langev turg -toim) lõppu võime kindlamalt oodata alles mõne aasta pärast.

Ka Seven Investment Management juhatuse liige Justin Urquhart Stewart usub, et viie aasta perspektiivis on aktsiate väljavaated head, kuigi hinnad võivad olla väga kõikuvad. „Usun, et kogu raha ühte varaklassi panemine on liiga riskantne, mistõttu olen investeeringud hajutanud toorainetesse, kinnisvarasse, rahvusvaheliste ettevõtete aktsiatesse ja võlakirjadesse,“ kinnitas Stewart.

Kuna segavarade fonde on nii aktiivses kui passiivses vormis, soovitab ta eelistada kulude kokkuhoiu mõttes passiivseid. „Passiivsed fondid jälgivad mitme eri varaklassi liikumisi, kasutades ETFe,“ lisas ta.

Hargreaves Landsown uurimismeeskonna juht Mark Dampier soovitab närvilistel hoida oma vara rahas. „Rahas hoidmine välistab kogu varanduse aktsiatesse panemise täpselt enne kukkumist,“ põhjendas Dampier.

Tema peab viimatist rallit samuti pigem karuturu põrkeks, mitte niivõrd püsivaks tõusutrendiks. „See ralli on rohkem lootus, kui midagi muud, ja sellistel lootustel on tavaks tuua pettumusi.“

Dampier soovitas mitte kogu raha hakata turgudele suruma, aga ka jokutama pole tema arvates mõistlik jääda: „Turud ei hakka kohe rallima, aga ühel päeval kihutavad nad küll minema, seetõttu ei tasu igavesti ostuhetke ootama jääda,“ manitses ta. „Lõpuks on meil ikka käes kõigi rallide ema.“

Praegu soovitab ta näiteks võlakirju. „Ma ei usu, erinevalt mõnest, et korporatiivsetes võlakirjades on mull,“ väitis ta ning lisas: „Kui aktsiaturud lõpuks paranevad, on võlakirjad hakanud kerkima juba enne seda.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. March 2009, 10:55
Otsi:

Ava täpsem otsing