USA majandus katsub põhju

Silvia Viidik 27. märts 2009, 00:00

Eelmise aasta neljas kvartal oli kole ja tõmbas majanduse hulpima oodatust sügavamale.

Maailma suurim majandus sai laevakerre augu, mis vedas ta kvartaliga 6,3protsendilisse sügavusse. See on kõige nõrgem tulemus alates 1982. aastast ning nõrgem ka oodatud 6,2protsendilisest langusest.

Ka ettevõtete kasumid tegid ajalugu ning sonkisid 16,5protsendilise langusega varbaidpidi põhjamudas. Nii sügaval pole näitaja olnud alates 1953. aastast. Laovarude ja amortisatsiooniga kohandatud kasum kukkus kvartaliga 250,3 miljardit dollarit, mis on suurim kolakas terves andmete registreerimise ajaloos.

Selle aastanumbri sees on USAs töökoha kaotanud 1,2 miljonit inimest, mis on ju peaaegu terve meie kodumaa täis rahvast. Tundub siiski, et ettevõtete sellised radikaalsed sammud on aidanud, sest tarbimine on pisut paranenud.

Jaemüüjad teatasid aasta esimesel kahel kuul 1,8 protsendilisest müügi kasvust, mis on viimase kolme aasta parim tulemus.

Ka pikaajaliste tehasetarvete laovarud on hakanud järele andma ning jaanuarikuisest 1,1protsendilisest kukkumisest kerkinud vaid 0,9protsendilisse vajumisse veebruaris. Nomura Holdingsi peaökonomist David Resler peab seda väga heaks näitajaks, sest laovarude vähenemine viib uue tootmise vajaduseni ja see aitab ka majandust pisut turgutada. "Majandus võib hakata paremusele pöörduma, see on julgustav," sõnas Resler.

Kas valitsus on suutnud pakettidega suuremad augud laevakeres tõepoolest parandada ja kreeni vajunud alus hakkab end õigeks pöörama?

Maailma Kaubandusorganisatsioon prognoosib endiselt musta tulevikku. Oodatavalt kukub globaalne kaubavahetus sel aastal 9 protsenti ning globaalne majanduski langeb ilmselt miinusesse. Mõlemad tulemused oleks halvimad alates Teisest maailmasõjast.

Tallinn. Eile sai ajalooraamat täienduse veel ühe Eesti ettevõtte moodsama nime näol, sest Eesti Ehitus otsustas aktsionäride koosolekul muuta oma ärinime Nordecon Internationaliks. See aitab rahvusvahelisel turul paremini esineda ja kogu kontserni ühtse kaubamärgi alla viia. Aktsia reageeris päeva lõpul 1,56protsendilise langusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:01

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing